Svečano proslavljena svetkovina Majke Božje Lurdske

Naše svetište i župa Gospe Lurdske svečano je u četvrtak 11. veljače proslavila svetkovinu svoje nebeske zaštitnice. Središnje euharistijsko slavlje, u zajedništvu s petnaestak svećenika Maksimirsko-trnjanskog dekanata, predvodio je zagrebački pomoćni biskup mons. Ivan Šaško. Izražavajući radost što je i ove godine u prigodi svetkovine u toj župi, rekao je kako svetište u srcu našega Zagreba "nije smješteno uz rijeku Gavu, ali je na rijeci ljudskih života, gdje nam je potrebna Božja prisutnost i Marijin zagovor protiv raznih bujica, protiv bolesti i tjeskoba naše suvremenosti."
Nakon devet dana priprave, osluškivanja Božje riječi, preispitivanja i poticaja, slavlja sakramenata pomirenja i bolesničkoga pomazanja, večeras smo došli zahvaliti, pjevati, prinijeti svoje živote i živote bližnjih Božjemu milosrđu i Marijinoj nježnosti. To molimo osobito za sve bolesne i za njihove obitelji, kao i za one koji se za njih brinu: za liječnike, za medicinske sestre, za svo medicinsko osoblje, za njegovatelje i njegovateljice, za znanstvenike i u društvu odgovorne osobe koje ublažuju boli i očituju brižnost za njih, rekao je biskup Šaško.

Homiliju je počeo osvrtom na misno evanđelje (Iv 5, 1-9), posebno ukazujući na bolnu rečenicu za tadašnje i današnje društvo: "Gospodine, nikoga nemam tko bi me uronio u kupalište kad se voda uzbiba." Pojasnio je kako je u izvorniku Evanđelje još dramatičnije, jer je doslovno zapisano: "Gospodine, nemam čovjeka", a to je rečenica koja obuhvaća mnoge osamljene, umiruće, beznadne, odbačene ljude, kako stare, tako i mlade, čak i djecu. Tako suvremeno društvo može s pravom reći da puno toga ima, ali prečesto nema čovjeka, nema ljudskosti. A najčešće je upravo tako: kada imamo nečega previše, čovjeka ima premalo. I bolesnik iz Evanđelja vjerojatno je u početku bolesti imao ljude koji su ga pohodili, došli pogledati; netko od rodbine, poneki ustrajniji prijatelj. No, osamljenost je postajala većom. Možemo se pitati što je sve pridonijelo toj osamljenosti. Je li to puki prolazak vremena, nove brige u životima ljudi, okolnosti koje su stvorile nove poteškoće, ili pak nelagoda što mu se ionako ne može pomoći.
Blažena Djevica Marija, kao Majka čovječanstva, uči nas čovještvu. Majka prepoznaje što nam nedostaje. Prva potreba je prepoznavanje Božje prisutnosti, druga je za poštovanjem svoje stvorenosti koja se ne događa u oholosti. Oholost i umišljenost čovjeka na zemlju donosi ružnoću, prljavštinu; ona uništava čovjeka i stvoreni svijet. Treća je potreba za ljubavlju, prihvaćanjem i milosrđem. U tome nastaje novi čovjek, kojemu je dano hraniti se besmrtnošću i gledati nebo, rekao je biskup Šaško. Zaključio je riječima da "ovo slavlje svjedoči da u ovoj župnoj zajednici, da u vjeri vjernika 'ima čovjeka'; da ovdje brižnošću otaca franjevaca živi prisutnost u molitvi i djelima ljubavi; da Duh ne prestaje dodirivati vodu koja preobražava i ozdravlja ponajprije srca; da 'ima čovjeka' u ljudskosti koja izvire s Kristova oltara na kojemu se blaguje vječnost".
Nakon popričesne molitve predvoditelju slavlja zahvalio je uime župne i samostanske zajednice gvardijan fra Mate Matić. Zahvalio je i predvoditeljima devetnice o. Marku Glogoviću, fra Šimunu Bilokapiću i rektoru zagrebačke katedrale preč. Josipu Kuhtiću, te župnim zborovima, svim poslužiteljima i dobročiniteljima župe i svetišta.

 

Najave

Župni list "Majka"

list 155

Pastoralne aktivnosti

Plakat MBL 2015

Akcija Caritasa "5 za 1"

caritas

Dovršetak izgradnje crkve

 

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 70 

Broj posjetitelja

DanasDanas234
Ovaj mjesecOvaj mjesec25967
SveukupnoSveukupno1288457
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting