Spomen na progonjene i ubijene fratre samostana Majke B. Lurdske

Pozivnica-page-001

Franjevci samostana Gospe Lurdske i vjernici istoimene župe posebnim se spomen-slavljem sjećaju braće franjevaca koji su u montiranom političkom procesu 1947. god. bili lažno i nepravedno osuđeni. Misno slavlje u nedjelju, 19. travnja u 19 sati predvodi mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački.

Dvojica redovnika svećenika (župnik fra Matej Vodanović i kapelan fra Serafin Rajić) osuđeni su na smrt strijeljanjem te pogubljeni na Mirogoju 4. rujna 1947., a četvorica su osuđeni na dugogodišnje kazne zatvora s prisilnim radom (fra Petar Grabić, provincijal, 14 godina; fra Leonardo Bajić, gvardijan, 12 godina; fra Josip Visković, kapelan, 15 godina; fra Albert Bukić, 7 godina). Sudski proces i izrečene kazne očituju svu silinu neprijateljskoga stava i grubosti poslijeratne komunističke vlasti prema Katoličkoj Crkvi i hrvatskomu narodu.

O spomenu na te događaje i na svijetle likove istinskoga svjedočanstva vjere, odanosti Kristovoj Crkvi i domoljublju, braća franjevci podižu spomen-ploču u dvorištu samostana. Svečano euharistijsko slavlje u nedjelju 19. travnja 2015. u crkvi Majke Božje Lurdske u Zagrebu predvodit će mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, a nakon mise bit će molitva kod spomen-zapisa. Za slavlje se vjernici, zajedno sa samostanskom zajednicom, pripravljaju i trodnevnicom koju će (od 16. do 18. travnja) predvoditi mons. Stjepan Kožul, fra Nikola Vukoja i fra Stjepan Čovo.

 

Najave

Župni list "Majka"

list 165

Pastoralne aktivnosti

pastoralnaktivn zupe2

Akcija Caritasa "5 za 1"

caritas

Dovršetak izgradnje crkve

 

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 123 

Broj posjetitelja

DanasDanas638
Ovaj mjesecOvaj mjesec21621
SveukupnoSveukupno1664227
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting