Proslavljena svetkovina Majke Božje Lurdske

DSC 0267Svetkovina Majke Božje Lurdske (11. veljače) svečano je proslavljena u našoj župi. Za nju su se župljani i brojni vjernici pripremali devetnicom (2. – 10. veljače), koju su predvodili: fra Slavko Slišković, prof. na KBF-u u Zagrebu, fra Ante Vučković, prof. na KBF-u u Splitu te fra Ivan Matić, voditelj kuće "Tabor" u Samoboru. Svaku večer pjevanje je predvodio jedan od zborova župe i svetišta. Devetnica je u životima vjernika, koji su svaku večer ispunjali crkvu do posljednjeg mjesta, stvarala pravu duhovnu pripravu za proslavu Zaštitnice župe i svetišta.

Na samu svetkovinu župe veliki broj vjernika cijeloga je dana ispunjao Svetište, koje je u duboko u srcu mnogim zagrepčanima. Svete mise služene su cijelo prije podne. U poslije podnevnim satima sv. misa za bolesnike slavljena je u 16 sati (predvodio fra Ivan Matić), poslije koje su teži bolesnici pristupali sakramentu bolesničkog pomazanja.
Svečano euharistijsko slavlje predvodio je zagrebački pomoćni biskup mons. Ivan Šaško, u koncelebraciji s domaćim franjevcima te svećenicima Maksimirsko-trnjanskoga dekanata. Budući da se taj dan slavi i kao Svjetski dan bolesnika, biskup Šaško na početku je mise pozvao na zahvalnost za sve njegovatelje bolesnika koji trebaju stalnu brigu i pomoć kod pranja, odijevanja i hranjenja, kao i za liječnike i svo medicinsko osoblje koje pokazuje dragocjenost sebedarja, kao odraz Božjega milosrđa. Govoreći o Marijinim porukama iz Lurda, biskup Šaško u homiliji je naveo da su prepoznatljive barem dvije: ona o nebu kao jedinoj svrsi čovjeka i ona o borbi protiv grijeha kao glavnom cilju ljudskoga djelovanja. Nadalje je u homiliji protumačio odlomak misnoga evanđelja.
Providnost je htjela da blaženik Alojzije Stepinac s ovoga svijeta u nebo prijeđe uoči ovoga blagdana, noseći posebnu ljubav prema Gospi Lurdskoj. Biskup je spomenuo i njegove riječi u propovijedi prigodom blagoslova liturgijskoga prostora i posvete oltara crkve Gospe Lurdske, 24. listopada 1937. Govoreći o Jakovljevim ljestvama i o svetosti toga mjesta; govorio je o utjecajima i djelima bezbožnoga komunizma, a zatim istaknuo: "Sveta žrtva, koja će se na ovom oltaru Bogu prikazivati, bit će ljestve, po kojima će svaki dan sam Bog, sam Spasitelj silaziti s neba na zemlju i ujedno će preko tih ljestava uznositi naše molbe i naše uzdahe k Bogu". Biskup je također izrazio radost oko nastojanja da se dovrši tada započeto djelo i nađe načina da se uredi ta crkva za koju je blaženi Alojzije tada rekao: "Tako će biti ovaj oltar za nas besprekidan izvor milosti i dobara za dušu i tijelo. Te će milosti i ta dobra dobiti osobito svi prijatelji i dobročinitelji ovoga hrvatskog narodnoga svetišta posvećenog Majci Božjoj, Kraljici Hrvata. Ovdje neka se razvija posebna pobožnost i posebna svetost u dušama svih vjernika. Ova kripta pokazuje, da će ovo svetište biti na ponos i diku našoj Katoličkoj Crkvi. To je najveće svetište, koje se gradi u Zagrebu".
Nakon popričesne molitve riječ zahvale predvoditelju slavlja, kao i svim svećenicima koji su propovijedali tijekom devetnice, a posebno vjernicima uputio je gvardijan fra Mate Matić. Euharistijsko slavlje pjevanjem je animirao župni mješoviti zbor.

DSC 0266f

 

 

DSC 0267

DSC 0269

DSC 0283

DSC 0284

 

Najave

Župni list "Majka"

list 165

Pastoralne aktivnosti

pastoralnaktivn zupe2

Akcija Caritasa "5 za 1"

caritas

Dovršetak izgradnje crkve

 

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 65 

Broj posjetitelja

DanasDanas660
Ovaj mjesecOvaj mjesec21643
SveukupnoSveukupno1664249
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting