Studeni, krunica za duše čistilišta

Kada ste zadnji put molili za duše u čistilištu? Ako ste poput većine katolika, onda će vaš odgovor biti: ne u zadnje vrijeme. Katolici prečesto zaboravljaju na molitvu za duše u čistilištu, većinom zbog nekoga straha da ih se ne smatra srednjovjekovnima (kao da je to loša stvar), praznovjernima ili još gore, ekumenski neosjetljivima.

Molitva krunice za duše u čistilištu u našoj župi tokom studenog prije večernje svete mise u 18:30.

 

Bez obzira na razlog zbog kojeg zanemarujemo duše u čistilištu, Crkva naučava da čistilište postoji i da postoji nepregledan broj duša u njemu kojima je potrebna naša molitva. Moja želja nije dokazati ovdje da čistilište postoji ili pružiti teološku osnovu za njegovo postojanje. Umjesto toga bih vas volio potaknuti da molite za ovu “trpeću Crkvu”. Ovdje donosim 5 razloga zašto je dobro moliti za oslobođenje naše braće i sestara iz čistilišta.

1. Njihova bol je stvarna – sveci su boli u čistilištu uspoređivali s bolima izgaranja u vatri. Štoviše, neki su sveci rekli da se patnja u u čistilištu ne razlikuje mnogo od one u paklu. Jedan od glavnih uzroka boli za duše u čistilištu jest činjenica da su postigli spasenje ali još ne mogu uživati u njegovoj utjesi. Ova odgoda uživanja u nebu dovodi ih do određenog stanja duhovne agonije.

Sveti Toma Akvinski to objašnjava ovako: “Što više netko žudi za određenom stvari, to više nedostatak iste postaje bolnijim. I stoga nakon prestanka ovozemaljskog života, želja za Bogom, Najvećim Dobrom, nemjerljivo se povećava u svim dušama pravednika (jer taj poriv za Bogom nije ograničen ovozemaljskim tijelom te predstoji vrijeme uživanja u Najvećem Dobru), ali zbog postojanja prepreka za sjedinjenjem, duša neizmjerno pati zbog tog odgađanja.”

Stoga je patnja koju duše u čistilištu proživljavaju bolan i stvaran put koji se ne može do kraja shvatiti. Moleći i žrtvujući se, možemo im pomoći i olakšati njihovu patnju.

2. Oni su naša obitelj – mnogi od nas imaju bake, ujne i ujake, roditelje koji su preminuli i vjerojatno se nalaze u čistilištu. Iz ljubavi prema njima, trebali bismo se moliti za njihove duše. Ako kojim slučajem nemamo nama poznatih preminulih članova rodbine, znajmo da su duše u čistilištu naša duhovna braća i sestre. Po sakramentu krštenja svi smo mi povezani u jednoj obitelji u Kristu, stoga bi nas ova obiteljska povezanost trebala potaknuti da molimo za njih.

3. I vi možete završiti tamo – budimo iskreni, većina nas nije toliko sveta da bi zaobišla čistilište i moguće da će većina nas i osjetiti njegov plamen koji pročišćava. Ako jako trpite, biste li željeli da vam netko ponudi olakšanje? Da, željeli biste. Moleći se za duše u čistilištu ispunjavate zlatno pravilo koje nam je dao Krist – da činite drugima ono što biste htjeli da drugi vama čine. Ako osjećate odbojnost prema molitvi za duše u čistilištu, stavite se na njihovo mjesto i upitajte se što biste vi željeli.

4. Ova molitva će vam donijeti radost – moleći za duše u čistilištu dobivate određene milosti. Možete li zamisliti radost zbog susreta s braćom i sestrama u Kristu jednog dana na nebu, znajući da ste im upravo vi pomogli sa svojom skromnom molitvom? Nadbiskup Fulton Sheen je jednom rekao: „Kada budemo ulazili u nebo vidjet ćemo mnoštvo duša kako nam dolaze ususret da bi nam zahvalili. Pitat ćemo ih tko su, a one će nam odgovoriti da su duše u čistilištu za koje smo mi molili.“ Ono malo vremena koje smo mi žrtvovali u svom životu isplatit će se kada vidimo lica onih kojima je naša molitva pomogla.

5. Nije toliko teško – moliti za duše u čistilištu je jednostavno, tako jednostavno da nemamo razloga za to ne činiti. Molitva za duše može biti kratka poput molitve za pokojne: „Pokoj vječni daruj im Gospodine, i svjetlost vječna svijetlila njima. Počivali u miru. Amen.“ Možemo dodati kratku molbu našoj svakodnevnoj molitvi za blagoslov jela: „Blagoslovi nas Gospodine i ove darove… Molimo te, Gospodine, da duše preminulih kroz Tvoje milosrđe počivaju u miru.“ Zašto ove jednostavne molitve ne bismo molili svakodnevno?

Dvije učinkovite molitve za duše u čistilištu su molitva Božjem milosrđu i molitva krunice, a zahtijevaju otprilike 10 do 20 minuta našeg vremena. Moliti ove snažne molitve jednom tjedno nije ništa u usporedbi s milostima koje duše u čistilištu, naša duhova braća i sestre, pritom dobivaju.

Konačno, možemo dati služiti misu za duše u čistilištu. Misna intencija je obično 50 kn, što je cijena par kava u kafiću. Ova milosrdna gesta pruža Bogu zadovoljštinu, a nama nije gotovo nikakav teret.

Čistilište nije ništa drugo nego iskustvo pročišćavajuće Božje milosti, pročišćavajuće ljubavi koja u potpunosti čisti sve naše mane. Iako nam se može činiti čudnim povezivati ljubav i milosrđe s boli, to je stvarnost čistilišta.

Mi imamo priliku pomoći svima onima koji pate i donijeti im olakšanje. To činimo kroz djela milosrđa i ljubavi koja se žrtvuje za druge. Od nas se ne traži neka velika žrtva, ali je nagrada doista velika.

Requiem Aeternam dona eis, Domine
Et lux perpetua luceat eis:
Requiescant in pace. Amen.

 

Najave

Župni list "Majka"

list 159

Pastoralne aktivnosti

Plakat MBL 2015

Akcija Caritasa "5 za 1"

caritas

Dovršetak izgradnje crkve

 

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 34 

Broj posjetitelja

DanasDanas75
Ovaj mjesecOvaj mjesec21188
SveukupnoSveukupno1476981
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting