"24 sata za Gospodina" - u našoj crkvi

 

Naša župa sudjeluje u molitvenoj inicijativi “24 sata za Gospodina“, koju je odredio Sveti Otac papa Franjo za cijelu Crkvu, u vikendu pred 4. korizmenu nedjelju.

Molitvena inicijativa odvija se u crkvi Majke Božje Lurdske prema slijedećem rasporedu:

 

Petak, 4. ožujka:
18.15 sati  pobožnost križnog puta u crkvi
19.00 sati  svečana sv. misa (predvodi mons. Ante Ivas, šibenski biskup)
20.00 – 24.00 sata  euharistijsko klanjanje u kapeli

Subota, 5. ožujka:
7.00 – 9.30  svete mise u crkvi
9.30 – 18.00  euhar. klanjanje u kapeli
18.30 – 20.00  molitveni program za bolesnike u crkvi

ISPOVIJEDANJE: cijelo vrijeme molitvene inicijative “24 sata za Gospodina“, i to u crkvi (tijekom svetih misa) i u spomen sobi o. Antića (tijekom klanjanja u kapeli).

 
Dobri otac fra Ante Antić: činio je sve da živi u zbilji vjere

Na današnji je dan, 4. ožujka 1965. godine u Zagrebu preminuo fra Ante Antić, skromni i jednostavni franjevac i jedan od najomiljenijih hrvatskih svećenika 20. stoljeća. Pokopan je na Mirogoju, a 1970. godine njegovi su posmrtni ostaci premješteni u kriptu crkve Gospe Lurdske u Zagrebu. Godine 1984. pokrenut je postupak za njegovo proglašenje blaženim i svetim. Evo što je o njemu napisao njegov subrat fra Bonaventura Duda:

Ime o. Ante Antića prvi puta je odjeknulo – medu Hrvatima u Bazilici Sv. Petra u Rimu 30. travnja 1979. godine. Bilo je to prigodom velikoga hrvatskog hodočašća Stolici sv. Petra u «Branimirovoj godini», tj. u povodu 1100. obljetnice pisma pape Ivana VIII. hr­vatskom knezu Branimiru. Zagrebački nadbiskup Franjo Kuharić u svečanoj je adresi predstavio papi Ivanu Pavlu II. značenje ove tisućustote ob­ljetnice kao i zavjetnu misao koja nas je tada dovela u Rim, k na­sljedniku sv. Petra. U toj je besjedi rekao: «Zahvaljujemo za proglašene i neproglašene svece i blaženike koji su bogatstvo naše duhovne baštine. I u ovome dvadesetom stoljeću imamo niz kandi­data oltara… U Zagrebu je na glasu svetosti umro 1965. godine franjevac Ante Antić. To će kardinal Kuharić ponoviti pred Svetim ocem i u zagrebačkoj katedrali, 10. rujna 1994. 

Više...
 
Vrijeme svete i milosne korizme

Na Čistu srijedu pepelnicu, 10. veljače, započela je korizma, četrdesetodnevna priprava za Uskrs. Od kraja 11. stoljeća vjernici se na taj dan posipaju pepelom od blagoslovljenih maslinovih ili palminih grančica. Taj pepeo označava ozbiljnost i pokoru čime je obilježeno cijelo korizmeno vrijeme, te nadu u uskrsnuće. Od 5. stoljeća u središtu priprave za Uskrs je post i nemrs. Post, koji je propisan za Pepelnicu i Veliki petak, znači da se katolici od 18. do 60. godine života (s izuzetkom bolesnika) taj dan smiju samo jednom do sita najesti, što ne isključuje i druge oblike odricanja (gledanje TV, izbjegavanje zabava i sl.). Nemrs, koji je propisan za sve petke u korizmi, znači odricanje od mesa, a obvezuje sve vjernike koji su navršili 14 godina. Za sve katolike Crkva u korizmenom vremenu propisuje “molitvu, post i dobra djela”.

Korizmenim petkom i nedjeljom: pobožnost križnog puta u našoj crkvi u 18.15 sati.

Više...
 
Svečano proslavljena svetkovina Majke Božje Lurdske

Naše svetište i župa Gospe Lurdske svečano je u četvrtak 11. veljače proslavila svetkovinu svoje nebeske zaštitnice. Središnje euharistijsko slavlje, u zajedništvu s petnaestak svećenika Maksimirsko-trnjanskog dekanata, predvodio je zagrebački pomoćni biskup mons. Ivan Šaško. Izražavajući radost što je i ove godine u prigodi svetkovine u toj župi, rekao je kako svetište u srcu našega Zagreba "nije smješteno uz rijeku Gavu, ali je na rijeci ljudskih života, gdje nam je potrebna Božja prisutnost i Marijin zagovor protiv raznih bujica, protiv bolesti i tjeskoba naše suvremenosti."
Nakon devet dana priprave, osluškivanja Božje riječi, preispitivanja i poticaja, slavlja sakramenata pomirenja i bolesničkoga pomazanja, večeras smo došli zahvaliti, pjevati, prinijeti svoje živote i živote bližnjih Božjemu milosrđu i Marijinoj nježnosti. To molimo osobito za sve bolesne i za njihove obitelji, kao i za one koji se za njih brinu: za liječnike, za medicinske sestre, za svo medicinsko osoblje, za njegovatelje i njegovateljice, za znanstvenike i u društvu odgovorne osobe koje ublažuju boli i očituju brižnost za njih, rekao je biskup Šaško.

Više...
 
Proslava Majke Božje Lurdske, naše Zaštitnice

U našoj župi i svetištu i ove godine svečano započinjemo proslavu naše Zaštitnice, Gospe Lurdske.

  • Devetnica(2. – 10. veljače): večernji molitveni program započinje pobožnošću Majci Božjoj, u 18.15 sati. Ujedno je tada i prigoda za ispovijed. Misno slavlje je u 19 sati. Predvoditelji sv. misa kroz devetnicu: p. Marko Glogović, promicatelj apostolata za nerođene; fra Šimun Bilokapić, prof. KBF-a u Splitu te preč. Josip Kuhtić, rektor zagreb. katedrale. 
  • Cjelodnevno klanjanje pred Presvetim, u četvrtak 4. veljače, od 8.30 do 18 sati u crkvi.

Na svetkovinu Gospe Lurdske, u četvrtak 11. veljače:

Sv. mise: 7, 8, 9, 10, 11.30 sati. Ispovijed na svim sv. misama. Sv. misa za bolesnike u 16 sati (teži bolesnici mogu primiti sakr. bolesničkog pomazanja).

Svečano misno slavlje u 19 sati predvodit će mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački. 

Pomogao nas slavni zagovor Majke Božje, Gospe Lurdske!

 

 
Završen blagoslov obitelji u župi

U Župi Majke Božje Lurdske završio je božićni pohod i blagoslov obitelji. Sveukupno smo blagoslovili oko 930 obitelji. Svećenici zahvaljuju svim obiteljima na srdačnom prijemu i daru osjećaja za svoju Crkvu. U svim obiteljima prepoznata je vjernička otvorenost Božjem blagoslovu i kršćanska gostoljubivost. Sve naše obitelji i sve župljane prikazujemo Gospinu zagovoru i za sve naše dobročinitelje redovito molimo.

 

 
Nastavak katehetskih susreta u župi

Početkom drugog polugodišta nastavljaju se župne kateheze. Za kandidate Prve pričesti (slavlje 24. travnja 2016.) i svete krizme (slavlje 7. svibnja 2016.) redovite su tjedne kateheze, prema dosadašnjem rasporedu: prvopričesnici - petkom u 16 i 17 sati; krizmanici - ponedjeljkom, utorkom i petkom u 19.30 sati.

Biblijska zajednica ima susrete srijedom u 19.30 sati. Franjevačka mladež (Frama) ima susrete četvrtkom u 20.15 sati. Ministrantski susreti su subotom u 11 sati.

 

 
Božićni blagoslov obitelji u župi

Dragi župljani, dan blagoslova Vaše obitelji poseban je dan kada Krist po molitvi Crkve ulazi u Vaš dom. Blagoslov obitelji je izraz Vaše vjere i svjedočanstvo pripadnosti Rimokatoličkoj Crkvi. Otvorite vrata svoga doma Božjem blagoslovu!

VRIJEME BLAGOSLOVA OBITELJI:

  • Radnim danom: 9 do 12 sati; 15 do 19.30 sati.
  • Nedjeljom i svetkovinom: od 15 do 20 sati.

ODABERITE JEDAN OD TERMINA BLAGOSLOVA I OBAVIJESTITE ŽUPNI URED:

  • ili poslije misa u crkvi (sakristija i ulaz u crkvu)
  • ili telefonom: 466 05 55 (8 - 12 i 16 - 18 sati).
  • ili elektronskom poštom: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

 RASPORED BLAGOSLOVA VIDI U PRILOGU  Više:  

Više...
 
Stara Godina - Misa zahvalnica u našoj crkvi

Na Staru Godinu - Silvestrovo u našoj je crkvi Majke Božje Lurdske sveta misa zahvalnica u 19 sati. Zahvalit ćemo Gospodinu za sve primljene milosti tijekom prošle godine. Župljani će na kraju mise čuti statistiku događanja u našoj župi. Poslije euharistijskog slavlja nastavlja se pobožnost Euharistijskog klanjanja.

"Tebe Boga hvalimo, vjerno ispovijedamo. Vječnog Oca slavimo, složnim glasom pjevamo: Na nebesim anđeli štuju te arkanđeli!"

 
Na dobro Vam došao Božić - sveto porođenje Isusovo

velika-meditacijaNa Božić - veliki Bog postaje mali čovjek. To je velika tajna - otajstvo! Upravo ta riječ „otajstvo“ ključna je za duhovno proživljavanje pravog Božića. To otajstvo nam ponovno, kao i svake godine, govori o Božjoj ljubavi prema čovjeku. O jedinoj vrijednosti na ovom svijetu za koju se isplati živjeti. Jer onaj koji živi po ljubavi, jedino on će biti sretan! 

 

Sretan i blagoslovljen Božić žele Vam franjevci samostana i župe Majke Božje Lurdske.

Više...
 
Milosni hod ususret Božiću!

Došašće je vrijeme priprave za Kristov dolazak. Crkva o tome dolasku govori na trojak način: o Isusovu dolasku njegovim rođenjem prije 2000 godina, o Kristovu dolasku u našu nutrinu danas, i o njegovu dolasku u slavi na kraju vremena. Ali da li nas Kristov dolazak uopće dira?  Slavimo dolazak Isusa Krista k nama, u naše srce. A to znači da Isus kuca na vrata našega srca. Bog dolazi u svakom trenutku. Tako govore mistici. Pitanje je primjećuješ li njegov dolazak. Kuca na tvoja vrata. Želi svratiti k tebi. Ali ti si možda previše zaokupljen. Ako si kod sebe, moći ćeš čuti njegovo kucanje i pustiti ga unutra. Kad On uđe u tvoje srce, ti si spašen. 

 

BOŽIĆNO ISPOVIJEDANJE:  6.00 - 12.00 te 16.30 - 19.30 sati.

MISE ZORNICEsvako jutro (osim nedjelje) u 6 sati. 

DEVETNICA BOŽIĆU: od utorka 15. prosinca u 19 sati.

 

BADNJAK: Zornica u 6 sati; Misa bdijenja u 19 sati te Božićna polnoćka u 24 sata. 

BOŽIĆ: Svete mise u 8, 9, 10, 11.30 i 19 sati.

SV. STJEPAN: Svete mise u 8, 9, 10, 11.30 i 19 sati.

SV. OBITELJ: Svete mise u 8, 9, 10, 11.30 i 19 sati. 

 
Duhovna obnova za bračne parove

Pod geslom: “Rast u istini o sebi i drugome” u našoj se župi upriličuje Duhovna obnova za mlađe bračne parove. Vikend susreti (od 27. do 29. studenoga) održavaju se u samostanskoj dvorani, s početkom od 18 sati. Program sadržava: predavanja, sv. misu i pobožnosti. Voditeljica je dr. Josipa Škarica.

Tematika duh. obnove:

- Muškarac i žena dvije različite istine u jednom braku

- Svakodnevne potrebe na emocionalnoj razini

- Komunikacija i tolerancija u braku

- Primarne ljubavne potrebe muškarca i žene

- Kako hraniti bračnu ljubav

- Seksualnost u braku

- Put rješavanja bračnih sukoba (nerazumijevanje, svađe)

- Liječiti brak i obitelj

- Model zdrave / bolesne obitelji

- Djeca – izazov roditeljima

- Što ako smo u odgoju nešto propustili?

 

Sveta misa i pobožnost - osnovica je duh. obnove. Dobrodošli!

 
Proslava Gospe od Zdravlja (18.-21. studenoga)

Gospa Lurdska

Marija je po svom odabranju određena za ostvarenje Božjeg plana o spasenju cjelovitog čovjeka, njegove duše i tijela. Bolest nas prati cijelog života. Sakramentalni život, molitva i pobožnost najbolji su lijekovi naših slabosti, a zagovor Blažene Djevice Marije, Gospe od Zdravlja, naša višnja nada i spasenje.

 

PROGRAM PROSLAVE U NAŠOJ CRKVI

TRODNEVNICA (18. – 20. studenoga)
• 18.30 sati krunica i pobožnost
• 19.00 sati slavlje svete mise

BLAGDAN GOSPE OD ZDRAVLJA (21. studenoga)
• 7,00 i 8,00 jutarnje mise
• 18.30 sati kateheza: “Zdravlje - bolest”
• 19.00 sati svečana sv. misa i podjela bolesničkog pomazanja za bolesnike 

 
Svi Sveti i Dušni dan

svi sveti cx mmŠto slavimo na blagdan Svih svetih, a što na Dušni dan? Što zapravo znači kada kažemo da vjerujemo u »općinstvo svetih«?

 

Na svetkovinu Svih Svetih raspored bogoslužja

u crkvi Majke Božje Lurdske: 8, 9, 10, 11.30 i 19 sati.

 

Na Dušni dan bogoslužja za pokojne: 7, 8, 9 i 19 sati.

Više...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Najave

Župni list "Majka"

list 157

Pastoralne aktivnosti

Plakat MBL 2015

Akcija Caritasa "5 za 1"

caritas

Dovršetak izgradnje crkve

 

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 72 

Broj posjetitelja

DanasDanas64
Ovaj mjesecOvaj mjesec10519
SveukupnoSveukupno1419203
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting