Proslava svetkovine Božića - 2017.

Na Božić, kada slavimo svetkovinu Isusova rođenja, smijemo ustvrditi da je Isusovo rođenje u Betlehemu, rođenje istinskoga milosrđa koje jedino spašava čovjeka. Dragi vjernici, Bog nam je u Isusu došao milosrdno, nježno i nenametljivo, a nastanit će se u nama u onoj mjeri u kojoj mu dopustimo da nas pohodi.

Čestitajući svima Božić, od srca želimo da se to milosrđe novorođenoga Sina Božjega nastani u svakome od nas i trajno prožme sve naše obitelji, Crkvu i sav svijet. 

U ime našeg samostana i župe svima želimo SRETAN I BLAGOSLOVLJEN BOŽIĆ! 

  • Predbožićno ispovijedanje: 6-12 i 16.30-19.30 sati.
  • Badnjak - sv. mise: 7.30, 9, 10, 11.30, 19 i 24 sata (polnoćka). 
  • Božić - sv. mise: 7.30, 9, 10, 11.30 i 19 sati.
  • Sv. Stjepan - sv. mise: 7.30, 9, 10, 11.30 i 19 sati.
  • Božićni koncert Dječjeg zbora: 26. prosinca u 19.45 sati.
  • Početak blagoslova obitelji: 27. prosinca 2017.
  • Misa zahvalnica - Stara Godina: 31. prosinca u 19 sati. 
 
Upriličen koncert Zbora mladih "Vrba"

U predivnom ozračju prepune kapelice Majke Božje Lurdske, u nedjelju 17. prosinca, orili su se glasovi i radosna lica Zbora mladih naše župe. Novoimenovani zbor VRBA je održao svoj prvi adventski samostalni koncert u našoj župi pod nazivom "Jesus, oh what a wonderful child“ kao proslavu svojih pet godina postojanja. Ovim koncertom htjeli su pjesmom uputiti Bogu molitvu za uspješan dovršetak izgradnje gornje crkve i zahvaliti Bogu na 75.-oj obljetnici postojanja župe. Otpjevali su i odsvirali, u svojim vlastitim obradama, razne duhovne šansone (Blagoslovljeni milosrdni, Božja ljubav, Božja snaga, Braćo moja radujmo se, Gospod mene vodi, Djeluj kroz mene, Jesus, oh what a wonderful child) kao i obrade klasičnih duhovnih pjesama Zdravo djevice i Kyrie. Koncert je prštao od nota i instrumenata. Bog im je dao razne talente, pa smo mogli vidjeti Miriam i Damjana na violončelu i violini, Marina na saksofonu, Petra na trubi, Matea na klavijaturama, Luku na gitari, usnoj harmonici i metalofonu i Branimira na gitari, saksofonu, klarinetu i udaraljkama. Doista, predivni!

Više...
 
Adventski kalendar događanja u našoj župi

U vremenu smo došašća - advent priprave za Kristov dolazak. Crkva o Kristovu dolasku govori na trojak način: njegovo rođenje prije više od 2000 godina, Kristov dolazak u našu nutrinu danas, i njegov dolazak u slavi na kraju vremena. Slavimo dolazak Krista k nama, a to znači da On kuca na vrata našega srca. Kad On uđe u tvoje srce, ti si spašen-a!  

- MISE ZORNICE: svako jutro (osim nedjelje) u 6 sati.

- PROSLAVA BEZGRJEŠNE I ROĐENDAN NAŠE ŽUPE:

  8. prosinca u 19 sati. 

- DEVETNICA BOŽIĆU: od 15. prosinca u 19 sati.

- ADV. KONCERT ZBORA MLADIH: 17. prosinca u 20 h.

- ISPOVIJED ZA DJECU I MLADE: 18. i 19. XII. u 19.30 h

- PRED BOŽIĆNO ISPOVIJEDANJE: 6-12 i 16.30-19.30 h.

- BADNJAK - SV. MISE: 7.30, 9, 10, 11.30 i bdijenje u 19 h. 

 
Proslava sv. Cecilija i priznanje pjevačima jubilarcima

Pjevački zborovi župe i svetišta Majke Božje Lurdske u Zagrebu u srijedu 22. studenoga svečanom misom proslavili su svoju zaštitnicu sv. Ceciliju, djevicu i mučenicu, inače zaštitnicu pjevača i crkvenih zborova. U župi već dugi niz godina djeluju četiri zbora: Mješoviti zbor Svetišta MB Lurdske, Zbor o. Ante Antića, Zbor mladih i Dječji zbor. Proslava na dan sv. Cecilije bila je i prigoda da se zaslužnim dugogodišnjim zborašima uruče zahvalnice župe i svetišta. Za šest desetljeća pjevanja u Mješovitom zboru zahvalnice su dobili: Vesna Orešković, Stanko Milić i Ivica Celio-Cega, a za pet desetljeća pjevanja: Blaga Miličić, Miroslav Celio-Cega, Vojna Celio-Cega, Leon Sulić, Ivanka Petrović, Kristijan Petrović, Zvonimir Škunca i Ante Jadrešić. Većini jubilaraca prvi su voditelji zbora bili mo. fra Anđelko Milanović i mo. Kristijan Petrović, koji ih je vodio dugi niz godina, a iz ovoga je Zbora, tijekom više desetljeća njegova djelovanja, 16 parova sklopilo i sveti sakrament ženidbe. Bilo svima na blagoslov! 

 
Proslava blagdana Gospe od Zdravlja u našoj crkvi

Blažena Djevica Marija je po svom odabranju od Boga određena za ostvarenje milosnog plana o spasenju cjelovitog čovjeka, njegove duše i tijela. Bolest nas prati cijeloga života. Sakramentalni život, molitva i pobožnost najbolji su lijekovi našim slabostima, a zagovor Blažene Djevice Marije, Gospe od Zdravlja, naša je nada i spasenje. 

 

Program proslave blagdana Gospe od Zdravlja:

 

TRODNEVNICA (18. – 20. studenoga)

• 18.30 sati krunica / pobožnost
• 19.00 sati slavlje svete mise

 

BLAGDAN GOSPE OD ZDRAVLJA (uto., 21. studenoga)

• 18.30 sati krunica / pobožnost
• 19.00 sati svečana sv. misa i podjela bolesničkog pomazanja težim bolesnicima (predvodi o. Antonio Čirko). 

 
Ususret svetkovini Svih Svetih i Dušnog dana

Svake godine 1. studenoga slavimo svetkovinu Svih svetih. Toga dana slavimo sve svete koje je Crkva proglasila svetima, kao i one koji nisu proglašeni svetima, ali su svojim životom ostvarili ideal kršćanskog života. Papa u miru Benedikt XVI. reče: "da bi mogli biti sveti, nije potrebno činiti izvanredne pothvate niti posjedovati posebne karizme, već jednostavno služiti Kristu, slušati ga i slijediti bez obeshrabrenja u teškim trenutcima. S njegovom pomoći možemo postati svetima".

Na svetkovinu Svih Svetih raspored bogoslužja u crkvi Majke Božje Lurdske:

7.30, 9, 10, 11.30 i 19 sati.

Na Dušni dan sv. mise za pokojne: 7, 8, te pjevana misa u 19 sati.

 
Proslavljena Misijska nedjelja u našoj župi

Svjetski dan misija obilježava se predzadnje nedjelje u listopadu, a utemeljio ga je papa Pio XI. 1926. godine. Cilj obilježavanja toga dana može se sažeti u želju za naviještanjem Radosne vijesti u područjima koja ne poznaju Kristov nauk i trpe veliku materijalnu neimaštinu. Stoga smo i u našoj župi u nedjelju, 22. listopada obilježili Misijsku nedjelju. Na dječjoj sv. misi u 9 sati, koju je predvodio župnik fra Nikica, a propovijedao đakon fra Ivan Marija, djeca su molitvom i pjesmom zahvaljivala i molila za misionare diljem svijeta. 

Posebnost Misijskoj nedjelji doprinio je pater Lino, svećenik iz Tanzanije (Afrika), član Družbe Duha Svetoga, koji privremeno boravi u našem samostanu i župi te uči hrvatski jezik. Prisutnima na sv. misi predstavio je svoj životni put, vjeru u svojoj zemlji i poslanje misionara diljem svijeta.  

 
Proslava Nedjelje zahvalnosti za Božja dobročinstva

U nedjelju, 15. listopada proslavili smo u našoj župi Dan zahvalnosti za Božja dobročinstva i plodove zemlje. Na svetoj misi u 9 sati, zahvalili smo Gospodinu Bogu za sva njegova dobročinstva. Djeca su, pod vodstvom s. Željke, prigodnim recitalom sve nazočne uveli u nedjeljno slavlje. Druga su djeca i mladi aktivno sudjelovali molitvama i skladnim pjevanjem. Sakristanka s. Mirna pred oltarom je načinila svečani aranžman s plodovima zemlje. Sa svetim Franjom, Bogu smo zahvalni za svekolika njegova dobročinstva i stoga mu kličemo: "Hvaljen budi, Gospodine moj, sa svim stvorenjima svojim!" 

 
Fra Ivan Đuzel, đakon u našoj župi

Zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško predvodio je u subotu 30. rujna euharistijsko slavlje u zagrebačkoj prvostolnici, zaredivši šesnaestoricu novih đakona, među kojima i člana našeg samostana i naše Franjevačke provincije fra Ivana Đuzela. U homiliji biskup Šaško govorio je o slavlju ređenja, istaknuvši da nas ono uvijek vraća na istinu da je Crkva otajstvo darovanosti, u kojemu svaka služba ima svoju znakovitost. Posebno je pozvao đakone da ne prestanu upoznavati Kristovo evanđelje koje im se predaje u ruke u obredu ređenja. Govoreći o služenju, biskup Šaško je istaknuo da u Crkvi služenje nije popis stvari koje treba izvršiti, nego način prisutnosti, ophođenja s drugima i djelovanja. Homiliju je završio pozivom ređenicima: "Ostanite znak svima nama u Crkvi, da svaki poziv ima đakonske odlike i da Crkvu i hrvatsku domovinu grade samo nesebični ljudi koji su susreli Boga po Kristu koji služi."
Fra Ivan će svoju đakonsku službu vršiti u našoj župi i svetištu. Stavljamo ga pod zaštitu Majke Božje Lurdske i oca fra Ante Antića! 

 
Proslava sv. o. Franje Asiškoga

Sv. Franjo Asiški (1181.-1226) - Utemeljitelj Franjev. reda

NEDJELJA - PONEDJ., 1. i 2. LISTOPADA 
18.30 sati krunica - listopadska pobožnost

18.50 sati Molitva trodnevnice sv. Franji

19.00 sati Slavlje sv. misa

UTORAK, 3. LISTOPADA

18.30 sati krunica - listopadska pobožnost

18.50 sati Molitva trodnevnice

19.00 sati Sveta misa

19.45 sati Obred preminuća sv. Franje

SRIJEDA, 4. LISTOPADA: SVETKOVINA SV. FRANJE

19 sati svečana sv. misa u čast Serafskog oca sv. Franje

Svima od srca čestitamo svetkovinu sv. oca Franje. Kao glasnici velikoga Kralja, radosno kročimo ovim svijetom po Svečevu primjeru. Zajedno s članovima Franjevačke mladeži i Trećeg franjevačkog reda gradimo civilizaciju ljubavi i mira. Mir i dobro. 

 
Sv. misa i zaziv Duha Svetoga na početku nove školske i vjeronauč. god.

Slavljem sakramenta pomirenja za djecu osnovnih škola, u petak 15. rujna te sv. misom i zazivom Duha Svetoga, u nedjelju 17. rujna, započeli smo naše susrete u župi, tj. novu školsku i vjeronaučnu godinu. Na nedjeljnoj dječjoj misi u 9 sati zazvali smo pomoć Duha Svetoga nad svu našu djecu i mlade, na sve nastavnike i vjeroučitelje, kao i osobiti Božji blagoslov na naše prvašiće koji su se također okupili oko oltara Gospodnjega s drugom djecom. Naši su najmlađi aktivno dudjelovali u sv. misi molitvom i pjesmom te prinosom darova. Misno je slavlje za svu djecu predvodio župnik fra Nikica, dječjim zborom ravnala je s. Željka, a s. Mirna pobrinula se za svečano urešen oltar i crkvu.

Blagoslov Božji pratio u životu i radu svu našu djecu i mlade!

 
Naši framaši i članovi Franj. svjetovnog reda na jesenskim hodočašćima

U petak, 8. rujna održano je Zavjetno hodočašće Franj. svjetovnog reda Gospi Remetskoj i naš regionalni susret, na kojem su sudjelovala sva zagrebačka bratstva. Naš ponosni OFS, potpomognut nekolicinom mlađih sestara i braće, bio je domaćin susreta. Na početku smo izmolili franjevačku krunicu, a potom je uslijedilo sv. misno slavlje koje je predvodio naš duhovnik fra Mate, u koncelebraciji s drugom braćom fratrima. U propovijedi nas je pozvao na važnost Marijina vodstva u našim životima. Dio našeg framaškog zbora uzveličao je misno slavlje. Nastavljeno je radosno bratsko druženje s ostalim OFS-ovcima.

Stavljamo u Marijino krilo naše mjesno bratstvo i njegov rad!. 

U subotu, 9. rujna stotine mladih naše nadbiskupije hodočastilo je u Mariju Bistricu, na godišnje zavjetno hodočašće Grada Zagreba. Među njima su se našli i naši framaši, kako bi se pred početak škol. i akad. godine duhovno obogatili i stavili Gospi pod zaštitu. Po dolasku u svetište uslijedila je sv. misa te program koji je animirao Nadbiskupski zbor mladih, a poslije programa je vlč. Rađa održao poticajnu katehezu. U večernjim su satima sudjelovali u Putu svjetla na Kalvariji, a potom je uslijedilo i cjelonoćno klanjanje, koje su animirali i naši framaši. Program je zaključen nedjeljnim misnim slavljem i oproštajem iz Svetišta. Bog sve blagoslovio!

 
Bog blagoslovio početak nove školske i vjeronaučne godine

Početkom nove školske i vjeronaučne godine svoje oči i srca usmjerujemo Kristu Bogu, od kojega nam dolazi svaka pomoć i blagoslov. Na nedjeljnoj sv. misi posebno zazivamo pomoć Duha Svetoga nad sve učenike, nastavnike i vjeroučitelje. 

 

SV. ISPOVIJED ZA UČENIKE - petak, 15. rujna u 19.30 sati.

SV. MISA I ZAZIV DUHA SV. - u nedjelju, 17. rujna u 9 sati.

     /Svake nedjelje misa za djecu u 9 h, za mlade u 19 h./ 

SUSRETI FRAME - četvrtkom u 20.15 sati. Dobrodošli svi!

MINISTRANTI - subotom u 11 sati. Djeco, pridružite nam se!

DJEČJI ZBOR - subotom u 15.30 - Očekujemo vas mnoge!

VIS MLADIH - nedjeljom prije večernje sv. mise (17.30 sati). 

DJEČJI SUSRETI - GLASNICI - prvom subotom u 11 sati. 

 
Na trajnu spomen i zahvalnost našoj braći, mučenicima

Samostanska i župna zajednica Majke Božje Lurdske obilježila je 70. obljetnicu smrti braće franjevaca, žrtvi komunističkoga progona, u nedjelju 3. rujna 2017. Spomenuli smo se: fra Mateja Vodanovića, župnika i fra Serafina Rajića, kapelana, strijeljanih na Mirogoju, kao i fra Leonarda Bajića i ostale progonjene braće, žrtvi izmišljene komunističke optužbe. Večernje misno slavlje predvodio je o. provincijal fra Joško Kodžoman, uz gvardijana i župnika te još petoricu braće svećenika. "Večeras smo ovdje, nadahnuti Božjom čudesnošću, zahvalni za živote naše braće koja su svojim trpljenjem i postojanošću pokazali neustrašivost vjere i snagu evanđeoskoga služenja. Današnji dan prije 70.god. bio je za naš samostan i za ovu vjerničku zajednicu dan velike kušnje. Ubojstvo dvojice braće te osuda još četvorice braće, trebali su strahom ispuniti fratre u samostanu, a u vjernicima stvoriti nepovjerenje prema Crkvi. No, ništa od toga nije se ostvarilo. Snagom kršćanske nade vjerujemo da ih je Bog i u najtežim kušnjama sačuvao u svome imenu i primio ih u zagrljaj svoje vječnosti", poručio je o. provincijal.

Poslije misnoga slavlja uslijedila je prezentacija knjige fra Stjepana Čove "Franjevci samostana Majke Božje Lurdske u Zagrebu žrtve komunističkoga progona". 

Više...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Najave

Župni list "Majka"

list 166

Pastoralne aktivnosti

pastoralnaktivn zupe2

Akcija Caritasa "5 za 1"

caritas

Dovršetak izgradnje crkve

 

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 13 

Broj posjetitelja

DanasDanas60
Ovaj mjesecOvaj mjesec11048
SveukupnoSveukupno1867968
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting