Srijeda, 12. ožujka: sveti Inocent I., papa

Pope Innocent ISveti Inocent I. bio je sin pape Anastazija kojega je papa dobio prije nego što je zaređen za svećenika. Rođen je kraj Rima 21. prosinca 401. U vrijeme Inocentova pontifikata Rim je bio zauzet od strane zapadnih Gota. Kao papa Inocent I. bio je vrlo aktivan. Često je pisao Crkvama u Italiji i Galiciji te je u svojim pismima naglašavao važnost celibata. Po njegovoj je naredbi sastavljen katalog kanonskih knjiga. Smatrao je da je Petrov nasljednik pozvan pomagati cijeloj Crkvi.

Više...
 
Utorak, 11. ožujka: Obljetnica smrti kardinala Franje Kuharića

papa i kuhariKardinal Franjo Kuharić bio je trinaesto dijete iz obitelji Ivana i Ane, rođene Blažić. Rođen je 15. travnja 1919. godine u Pribiću, kraj Krašića.

Za svećenika ga je zaredio 15. srpnja 1945. nadbiskup Alojzije Stepinac.

Službovao je nakratko kao kapelan u župi Radoboju, te kao upravitelj župa u Rakovu Potoku i u Svetom Martinu pod Okićem. Pokušani su atentati na njega u Rakovom Potoku 1947. i u Jakovlju 1948., ali je preživio. Tadašnji zagrebački nadbiskup Franjo Šeper u jesen 1957. postavio ga je za župnika u Samoboru.

Bulom pape Pavla VI. od 16. lipnja 1970. imenovan je zagrebačkim nadbiskupom.

Više...
 
Ponedjeljak, 10. ožujka 2014: Četrdeset mučenika

Chapel of the Forty Martyrs IMG 0506U vrijeme cara Licijana vojska je zarobila četrdeset vojnika kršćana od kojih je zatraženo da se odreknu svoje vjere. Oni su to odbili te je stoga odlučeno da ih se baci u vodu koja se smrzavala. Preminuli su 9. ožujka 320.

Do danas su sačuvani govori koje su na blagdan četrdeset svetih mučenika u Sebasti držali veliki crkveni govornici poput sv. Bazilija Velikog. Upravo su ti govori vjerodostojno svjedočanstvo za hrabrost ovih vojnika. Oni su se radije smrznuli na smrt nego se odrekli svoje vjere.

Pred njima je bio izbor ili umrijeti ili se odreći vjere. Svi su odabrali umrijeti za svoju vjeru. Dok su se mučenici nalazili u zatvoru, napisali su oporuku u kojoj traže da budu zajedno pokopani.

Više...
 
"Korizma je providonosno vrijeme za obraćenje u vlastitom životu"

papa-franjoDraga braćo i sestre!
Danas, na Čistu srijedu, započinje četrdesetodnevni korizmeni hod koji će nas dovesti do vazmenog trodnevlja, spomena muke, smrti i uskrsnuća Gospodinova, središta otajstva našeg spasenja. Korizma nas pripravlja na taj tako važan događaj, zato je to "jako" vrijeme, prekretnica koja može u svakom od nas potpomoći promjenu, obraćenje. Svi trebamo biti bolji, promijeniti se na bolje. Korizma nam u tome pomaže i tako izlazimo iz zamornih navika i lijenog navikavanja na zlo koje nas vreba. U korizmi nam Crkva upućuje dva važna poziva: da postanemo svjesniji Kristova otkupiteljskog djela i da predanije živimo svoje krštenje.

Više...
 
Čista srijeda - Pepelnica, početak korizme

Čistom srijedom - pepelnicom (5. ožujka) započela je korizma.

Sv. mise i obred pepeljanja u našoj crkvi: 7, 8, 9 i 19 sati.

Čista srijeda prvi je dan Korizme. Zapovjedni post i nemrs! Prema iskazima iz sv. evanđelja, Isus je proveo četrdeset dana posteći u pustinji gdje je bio kušan od Sotone. Čista srijeda označava početak četrdesetodnevnog liturgijskog perioda molitve, posta i djela milosrđa, vrijeme priprave za Kristovu muku, smrt i uskrsnuće.

Put križa u Svetištu: petkom i nedjeljom u 18.15 sati.

Više...
 
Antićevo 2014. u svetištu Majke Božje Lurdske

 

 

U našem svetištu

proslavljeno

A n t i ć e v o,

49. obljetnica smrti

Sluge Božjega

oca fra Ante Antića.

 

U subotu, 1. ožujka u 19:00 sati započela je trodnevnica. Svetu misu predvodio i propovijedao fra Luka Livaja, na temu: „Sakrament braka križ i blagoslov“.

U nedjelju, 2. ožujka u 19:00 sati drugi dan trodnevniceSvetu misu predvodio i propovijedao fra Leo Delaš, na temu: „Sakrament braka mjesto posvete“

U ponedjeljak, 3. ožujka u 19:00 sati predvečerje obljetnice smrtiSvetu misu predvodio i propovijedao mnp. provincijal fra Joško Kodžoman, na temu: „Djeca Božji blagoslov svakoga braka“. 

Na dan smrti Sl. Božjega, u utorak 4. ožujka svečano misno slavlje u 19:00 sati predvodio je mons. Vjekoslav Huzjak, bjelovarsko-križevački biskup. S njim je suslavilo 20 svećenika, uz lijepi broj vjernika i štovatelja u crkvi.

Molimo da Gospodin što prije proslavi svoga Ugodnika čašću oltara! 

U nastavku više fotografija

Više...
 
Petak, 28. veljače: sv. Roman

Sveti Roman rođen je oko 400. godine. Kao rani mladić osjetio je potrebu za pustinjačkim životom. Želja mu se pojačala kada je čuo o životu pustinjaka u Tebaidi.

Više...
 
27. veljače, četvrtak: sv. Gabriel od Žalosne Gospe

Francesco Possenti rodio se u Asizu 1. ožujka 1838. Njegov otac Sante Possenti bio je guverner u Papinskoj državi, pa je s obitelji živio u različitim gradovima. Roditelji su mu bili jako pobožni, pa je mali Francesco zadobio solidne vjerničke temelje.

Više...
 
Srijeda, 26. veljače: sv. Aleksandar Aleksandrijski

Sveti Aleksandar Aleksandrijski bio je aleksandrijski patrijarh. Najpoznatiji je po tome što je odigrao veliku ulogu na Prvom nicejskom saboru čiju valjanost mimo Katoličke Crkve priznaju i Pravoslave Crkve, Istočne pravoslavne Crkve, Asirska Crkva Istoka, Anglikanska Crkva te Luteranska Crkva.

Više...
 
Utorak, 25. veljače: Sv. Donat

Sveti Donat bio je zadarski biskup. Mjesna predaja govori da je sveti Donat rodom Zadranin. Prvi spomen na sv. Donata nalazimo u Eginardovu djelu: „Povijesni spomenici Njemačke.“

Više...
 
Ponedeljak, 24. veljače: Sv. Sergije, mučenik

Sveti Sergije, kojeg danas častimo, podnio je svoje mučeništvo za vrijeme cara Dioklecijana. Sergije je bio sudski činovnik, no u jednom momentu prestao se baviti svojim poslom kako bi se posvetio svojoj duhovnosti. Odlučio se približiti Bogu kroz samoću. Sasvim slučajno našao se u samom jeku progona.

Više...
 
Nedjelja, 23.veljače: 7. nedjelja kroz godinu - Ljubite neprijatelje

Kako možemo voljeti svoje neprijatelje? Papa je Franjo u propovijedi postavio nekoliko ozbiljnih pitanja, spominjući neke drame ljudskoga roda. Kako se može voljeti – upitao je – one koji donose odluke o bombardiranju i ubijanju brojnih osoba? Kako se može voljeti one koji iz ljubavi prema novcu ne dopuštaju da lijekovi dođu do starijih osoba, i puštaju ih da umru? Ili pak one koje zanima samo vlastiti interes, vlastita moć, i pritom čine mnogo zla? Čini se da je teško voljeti neprijatelja – primijetio je Papa te istaknuo – ali Isus to od nas traži.

Više...
 
Subota, 22. veljače: Katedra svetog Petra

„Tu es Petrus et super hanc petram aedificabo Ecclesiam meam, et portae inferi non praevalebunt adversus eam, et tibi dabo claves regni caelorum. Quodcumque ligaveris super terram, erit ligatum et in cælis, et quodcumque solveris super terram, erit solutum et in cælis.“

„Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano na nebesima; a što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebesima.“

Više...
 
Petak, 21. veljače: Sv. Petar Damiani

Petar Damiani (poznat kao i Petar Damjanski) rođen je 1007. godine u talijanskom gradu Raveni. Rano u životu ostao je bez roditelja pa su mu početne godine života bile teške. U svojoj sestri Roselindi pronašao je drugu majku, dok je u bratu Damjanu pronašao drugoga oca. Na bratovu uspomenu uzeo je ime Damiani, što znači Damjanov.

Uz bratovu veliku pomoć uspio se školovati. Studirao je u rodnome gradu – Raveni, te u Faenzi i Parmi. Školovao se u tzv. „slobodnim znanostima“, među koje je pripadala i vještina lijepog izražavanja. Petar je stekao izvanrednu sposobnost u vođenju polemike. Pier je postao profesorom elokvencije i govorništva, a tada je odlučio promijeniti život.

Više...
 
<< Početak < « 21 22 23 24 25 26 27 28 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Najave

Župni list "Majka"

list 166

Pastoralne aktivnosti

pastoralnaktivn zupe2

Akcija Caritasa "5 za 1"

caritas

Dovršetak izgradnje crkve

 

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 68 

Broj posjetitelja

DanasDanas887
Ovaj mjesecOvaj mjesec18226
SveukupnoSveukupno1848034
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting