"Korizma je providonosno vrijeme za obraćenje u vlastitom životu"

papa-franjoDraga braćo i sestre!
Danas, na Čistu srijedu, započinje četrdesetodnevni korizmeni hod koji će nas dovesti do vazmenog trodnevlja, spomena muke, smrti i uskrsnuća Gospodinova, središta otajstva našeg spasenja. Korizma nas pripravlja na taj tako važan događaj, zato je to "jako" vrijeme, prekretnica koja može u svakom od nas potpomoći promjenu, obraćenje. Svi trebamo biti bolji, promijeniti se na bolje. Korizma nam u tome pomaže i tako izlazimo iz zamornih navika i lijenog navikavanja na zlo koje nas vreba. U korizmi nam Crkva upućuje dva važna poziva: da postanemo svjesniji Kristova otkupiteljskog djela i da predanije živimo svoje krštenje.

Više...
 
Čista srijeda - Pepelnica, početak korizme

Čistom srijedom - pepelnicom (5. ožujka) započela je korizma.

Sv. mise i obred pepeljanja u našoj crkvi: 7, 8, 9 i 19 sati.

Čista srijeda prvi je dan Korizme. Zapovjedni post i nemrs! Prema iskazima iz sv. evanđelja, Isus je proveo četrdeset dana posteći u pustinji gdje je bio kušan od Sotone. Čista srijeda označava početak četrdesetodnevnog liturgijskog perioda molitve, posta i djela milosrđa, vrijeme priprave za Kristovu muku, smrt i uskrsnuće.

Put križa u Svetištu: petkom i nedjeljom u 18.15 sati.

Više...
 
Antićevo 2014. u svetištu Majke Božje Lurdske

 

 

U našem svetištu

proslavljeno

A n t i ć e v o,

49. obljetnica smrti

Sluge Božjega

oca fra Ante Antića.

 

U subotu, 1. ožujka u 19:00 sati započela je trodnevnica. Svetu misu predvodio i propovijedao fra Luka Livaja, na temu: „Sakrament braka križ i blagoslov“.

U nedjelju, 2. ožujka u 19:00 sati drugi dan trodnevniceSvetu misu predvodio i propovijedao fra Leo Delaš, na temu: „Sakrament braka mjesto posvete“

U ponedjeljak, 3. ožujka u 19:00 sati predvečerje obljetnice smrtiSvetu misu predvodio i propovijedao mnp. provincijal fra Joško Kodžoman, na temu: „Djeca Božji blagoslov svakoga braka“. 

Na dan smrti Sl. Božjega, u utorak 4. ožujka svečano misno slavlje u 19:00 sati predvodio je mons. Vjekoslav Huzjak, bjelovarsko-križevački biskup. S njim je suslavilo 20 svećenika, uz lijepi broj vjernika i štovatelja u crkvi.

Molimo da Gospodin što prije proslavi svoga Ugodnika čašću oltara! 

U nastavku više fotografija

Više...
 
Petak, 28. veljače: sv. Roman

Sveti Roman rođen je oko 400. godine. Kao rani mladić osjetio je potrebu za pustinjačkim životom. Želja mu se pojačala kada je čuo o životu pustinjaka u Tebaidi.

Više...
 
27. veljače, četvrtak: sv. Gabriel od Žalosne Gospe

Francesco Possenti rodio se u Asizu 1. ožujka 1838. Njegov otac Sante Possenti bio je guverner u Papinskoj državi, pa je s obitelji živio u različitim gradovima. Roditelji su mu bili jako pobožni, pa je mali Francesco zadobio solidne vjerničke temelje.

Više...
 
Srijeda, 26. veljače: sv. Aleksandar Aleksandrijski

Sveti Aleksandar Aleksandrijski bio je aleksandrijski patrijarh. Najpoznatiji je po tome što je odigrao veliku ulogu na Prvom nicejskom saboru čiju valjanost mimo Katoličke Crkve priznaju i Pravoslave Crkve, Istočne pravoslavne Crkve, Asirska Crkva Istoka, Anglikanska Crkva te Luteranska Crkva.

Više...
 
Utorak, 25. veljače: Sv. Donat

Sveti Donat bio je zadarski biskup. Mjesna predaja govori da je sveti Donat rodom Zadranin. Prvi spomen na sv. Donata nalazimo u Eginardovu djelu: „Povijesni spomenici Njemačke.“

Više...
 
Ponedeljak, 24. veljače: Sv. Sergije, mučenik

Sveti Sergije, kojeg danas častimo, podnio je svoje mučeništvo za vrijeme cara Dioklecijana. Sergije je bio sudski činovnik, no u jednom momentu prestao se baviti svojim poslom kako bi se posvetio svojoj duhovnosti. Odlučio se približiti Bogu kroz samoću. Sasvim slučajno našao se u samom jeku progona.

Više...
 
Nedjelja, 23.veljače: 7. nedjelja kroz godinu - Ljubite neprijatelje

Kako možemo voljeti svoje neprijatelje? Papa je Franjo u propovijedi postavio nekoliko ozbiljnih pitanja, spominjući neke drame ljudskoga roda. Kako se može voljeti – upitao je – one koji donose odluke o bombardiranju i ubijanju brojnih osoba? Kako se može voljeti one koji iz ljubavi prema novcu ne dopuštaju da lijekovi dođu do starijih osoba, i puštaju ih da umru? Ili pak one koje zanima samo vlastiti interes, vlastita moć, i pritom čine mnogo zla? Čini se da je teško voljeti neprijatelja – primijetio je Papa te istaknuo – ali Isus to od nas traži.

Više...
 
Subota, 22. veljače: Katedra svetog Petra

„Tu es Petrus et super hanc petram aedificabo Ecclesiam meam, et portae inferi non praevalebunt adversus eam, et tibi dabo claves regni caelorum. Quodcumque ligaveris super terram, erit ligatum et in cælis, et quodcumque solveris super terram, erit solutum et in cælis.“

„Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano na nebesima; a što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebesima.“

Više...
 
Petak, 21. veljače: Sv. Petar Damiani

Petar Damiani (poznat kao i Petar Damjanski) rođen je 1007. godine u talijanskom gradu Raveni. Rano u životu ostao je bez roditelja pa su mu početne godine života bile teške. U svojoj sestri Roselindi pronašao je drugu majku, dok je u bratu Damjanu pronašao drugoga oca. Na bratovu uspomenu uzeo je ime Damiani, što znači Damjanov.

Uz bratovu veliku pomoć uspio se školovati. Studirao je u rodnome gradu – Raveni, te u Faenzi i Parmi. Školovao se u tzv. „slobodnim znanostima“, među koje je pripadala i vještina lijepog izražavanja. Petar je stekao izvanrednu sposobnost u vođenju polemike. Pier je postao profesorom elokvencije i govorništva, a tada je odlučio promijeniti život.

Više...
 
Četvrtak, 20. veljače: Sv. Franjo i Jacinta iz Fatime

U Covi da Iria, Portugalu, nakon što im se tri puta ukazao Anđeo mira (zvan i Anđeo Portugala) djeci – Franji, Jacinti i Luciji ukazala se gospođa u bijeloj haljini koja je sebe nazvala Gospom od Krunice. Javljala im se svakog 13. u mjesecu od svibnja do listopada 1917.

Nitko od troje djece nije znao pisati ni čitati, pripadali su dvjema skromnim obiteljima iz malenoga dijela Fatime.
Prvo se Gospino ukazanje zbilo 13. svibnja. Gospa se predstavila dječici, koja su je u šoku promatrala, riječima: „Dolazim s neba. Dolazite ovdje šest mjeseci zaredom, svakog 13. Onda ću Vam reći tko sam.“

Više...
 
Svečano proslavljena Majka Božja Lurdska

Svetkovina Majke Božje Lurdske (11. veljače 2014.) svečano je proslavljena u istoimenoj crkvi u Zagrebu. Za svetkovinu su se župljani i brojni vjernici pripremali devetnicom (2. – 10. veljače), koju su predvodili: don Damir Stojić, studentski kapelan u Zagrebu, dr. don Ivan Bodrožić, prof. na KBF- u u Zagrebu te dr. fra Luka Tomašević, prof. na KBF-u u Splitu. Svaku večer pjevanje je predvodio jedan od zborova župe i svetišta (Dječji zbor, Zbor fra Ante Antića, Zbor Frame i Mješoviti veliki zbor). Devetnica je u životima vjernika, koji su svaku večer ispunjali crkvu do posljednjeg mjesta, stvarala pravu duhovnu pripravu za proslavu Zaštitnice župe i svetišta.

Više...
 
Svetkovina Majke Božje Lurdske

U crkvi Majke Božje Lurdske u Zagrebu

(Ul. Kralja Zvonimira)

slavi se svetkovina Zaštitnice župe i Svetišta.

Ispovijedanje: 6.45 - 12.00; 15.30 do 19.30 sati.

Misna slavlja prije podne: 7, 8, 9, 10, 11.30 sati.

Sveta misa za bolesnike: 16 sati

(poslije sv. mise teži bolesnici pristupit će

sakramentu bolesničkog pomazanja).

Svečana koncelebrirana misa u 19 sati

(predvodi mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački).

 

Usred Zagreba podignut je 1936. godine hram Majci Božjoj Lurdskoj - Kraljici Hrvata, kao "sinovska odanost za bezbrojna dobročinstva", uzdajući se da će Ona biti i ostati "zalog sretnije budućnosti hrvatskoga naroda na ovoj zemlji i jamstvo vječnog spasa pred licem Majke Božje u Vječnoj Domovini" (iz Povelje u kamenu temeljcu crkve). 

 
<< Početak < « 21 22 23 24 25 26 27 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Najave

Župni list "Majka"

list 166

Pastoralne aktivnosti

pastoralnaktivn zupe2

Akcija Caritasa "5 za 1"

caritas

Dovršetak izgradnje crkve

 

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 79 

Broj posjetitelja

DanasDanas276
Ovaj mjesecOvaj mjesec31236
SveukupnoSveukupno1708680
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting