Volonteri našeg župnog caritasa na duhovnoj obnovi u Krasnom

Volonteri caritasa naše župe, predvođeni duh. voditeljem fra Nikicom, svoju su ovogodišnju duhovnu obnovu imali u Gospinu svetištu Krasno. Program se odvijao u petak i subotu, 18. i 19. svibnja. U duhu zajedničke molitve i radosnog druženja promišljalo se na temu najnovije apostolske pobudnice pape Franje "Gaudete et exultate", življenje svetosti u današnjem vremenu. Osobito je blagoslovljen bio događaj slavlja sv. mise u Gospinu svetištu, pred milim likom Nebeske Majke. Nije nedostajalo radosti, molitve i bratskog druženja uz agape, u okruženju prekrasnog velebitskog podneblja. Na slavu Bogu, svima na spasenje!

 
105. rođendan naše Marije Tomulić - Bog je blagoslovio!

Pravi je blagoslov upoznati Mariju Tomulić, a s obzirom na to da je u nedjelju 22. svibnja proslavila 105. rođendan, to je ujedno i pravi raritet. Nas dvije upoznale smo se lani tijekom uskrsne posjete bolesnicima iz našeg bratstva Franjevačkog svjetovnog reda i, bez obzira na preko sedamdeset godina razlike, kliknule smo na prvu: sa susreta s njom jednostavno se uvijek vratim drugačija i puna - puna milosti i Duha Božjeg, koji izvire iz svake pore ove tijelom nemoćne, ali duhom i umom snažne starice.
Što je važno reći o životu naše tete Marije? Rođena u Novalji 21. svibnja 1913., silno je željela postati klauzurna sestra, ali, kako je njena obitelj bila siromašna - ali radosna, kako ona ističe - nije imala miraz za odlazak u samostan. Udala se za svoje vrijeme relativno kasno - u 27. godini - i rodila četvero djece. 1941. doselila se u Zagreb, u našu župu. Rano ostaje udovica i skrbi o djeci štrikanjem. Trajno se zavjetovala se u Franjevačkom svjetovnom redu 20. veljače 1983. To su sve faktografske činjenice, ali naša teta Marija mnogo je više od toga: starica slaba tijela, ali živa duha; oslabljena sluha, ali oštra uma; toplih, ali nimalo sladunjavih riječi i srca k'o škoj s kojeg je došla.

Više...
 
Ususret svetkovini Duhova - devetnica i duhovsko bdijenje

Devetnica Duhu Svetomu starodrevna je kršćanska pobožnost po kojoj Crkva ohrabruje vjernike da se na najbolji mogući način pripreme za svetkovinu Duha Svetoga - Duhovi. 

Dođi, Duše Presveti, sa neba nas posjeti zrakom svoje milosti.

Dođi, Oče ubogih, Djelitelju dara svih, dođi, srca svjetlosti.

Tješitelju tako blag, Ti nebeski goste drag, pun miline hlade tih.

Umornima odmore, u vrućini lahore, razgovore žalosnih.

Sjaju svjetla blaženog, sjaj u srcu puka, napuni nam dušu svu.

 

Devetnica Duhu Svetom u našoj crkvi svaku večer, s početkom u 19 sati!

Duhovsko bdijenje:  u subotu, 19. svibnja u 21 sat! 

 
Proslavljena sv. krizma i Prva pričest u župi

U subotu, 5. svibnja u našoj smo župi proslavili sakrament sv. krizme. Mons. Ivan Miklenić, nadbiskupov delegat podijelio je sv. sakrament 124 krizmanica i krizmanika, koji su u pratnji svojih roditelja i kumova primili snagu Svetoga Duha. Bilo im na spasenje, na prosvijetljenje i na posvećenje.

U nedjelju, 13. svibnja u našoj je župi proslavljena Prva sveta pričest za 122 djece. Taj veliki dan proslavli su zajedno s predvoditeljem slavlja župnikom fra Nikicom, đakonom fra Ivanom Marijom te vjeroučiteljicom s. Željkom i ostalom župskom zajednicom. Srcima punima ljubavi i ozarenim licima djeca su slavila Boga nadahnutim pjesmama, molitvama i recitacijama. Neka im dragi Bog podari trajnu ljubav prema vjeri i Kristu, bili na ponos svojim roditeljima, Crkvi i našemu narodu.

 
Svibanjska pobožnost u čast Bl. Djevici Mariji

Svibanjske pobožnosti, odnosno izraženije čašćenje Blažene Djevice Marije tijekom mjeseca svibnja, stara je tradicija Crkve koja svoje korijene vuče još iz srednjega vijeka. Riječ je o pučkim pobožnostima koje su nastale tako da je narod nosio pred Djevicu Mariju bukete i vijence svježega proljetnoga cvijeća, htijući na takav način njezine kipove i slike još više uresiti i time joj iskazati svoju zahvalnost. Pri tome su joj pjevali razne pjesme i molili marijanske molitve, napose molitvu krunice. S vremenom se ta pobožnost ukorijenila u cijeloj Crkvi, a otkako je u 16. st. odobrena i preporučena, predstavlja narodu vrlo drag oblik štovanja nebeske Majke. Pri svemu tomu ne treba zanemariti ni obiteljsko štovanje Blažene Djevice Marije, baš kako nas na takvu cjelovitu pobožnost potiče i papa Pavao VI.:

To je, u stvari, mjesec u kojemu će kršćani u hramovima i u obiteljskim domovima gorljivije i srčanije uzdizati Mariji prinos svojih molitava i pobožnosti. To je ujedno mjesec u kome će više i obilatije silaziti na nas darovi božanskog milosrđa.

SVIBANJSKA POBOŽNOST - SVAKU VEČER U 18.30 U NAŠOJ CRKVI!

 
Na ovogodišnjim proljetnim hodočašćima naše župe

Proljetna hodočašća naše župe upriličena su u tekućoj godini u dva hrvatska svetišta. U subotu, 24. ožujka hodočastili smo jednim autobusom u hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića u Šibenik. Samostanska zajednica i gvardijan fra Ivan Bradarić velikodušno su nas primili. Razgledali smo samostansku zbirku te slavili sv. misu, moleći zagovor našeg sunarodnjaka sv. Nikole Tavelića. Uz ovo svetište još smo razgledali crkvu Gospe van Grada u Šibeniku i zavičajno mjesto Sluge Božjega o. Antića – Zaton, gdje nas je mjesni župnik primio i upoznao s prošlošću ovog dalmatinskog bisera.

U subotu i nedjelju, 21. i 22. travnja hodočastili smo u svetište Kraljice Mira u Međugorje (58 hodočasnika). Na hodočašće nas je i ovom prigodom vodio naš župnik fra Nikica. Obavili smo zavjetni križni put na Križevcu, sudjelovali u večernjem molitvenom programu u Svetištu te posjetili mjesto ukazanja na Podbrdu. Bilo je i slobodnog vremena za osobnu pobožnost. Na povratku iz Međugorja naši su hodočasnici posjetili svetište Čudotvorne Gospe Sinjske, gdje ih je primio vikar fra Antonio Mravak te sve oduševio za još veću pobožnost prema Gospi Sinjskoj. Ta dva proljetna hodočašća naše župe bili su milosno vrijeme duh. obnove za sve članove. 

 
Kard. Bozanić pozvao na molitvu za obitelj i Domovinu: Ponovno svjedočimo promicanju ideologija protivnih ljudskom dostojanstvu!

Kao Crkva koja je proživjela teret raznih oblika totalitarizama, posebno smo osjetljivi na svaki pokušaj promicanja ideologija protivnih ljudskoj stvorenosti, čovjekovu dostojanstvu i kršćanskom pozivu. Svjesni smo da se elementi takvih pokušaja, koji sebe nisu u prošlosti nazivali, pa ni danas sebe ne nazivaju ideologijom, redovito predstavljaju kao otvorenost, napredak i boljitak.

Zagrebački nadbiskup kardinal J. Bozanić uputio je u petak 6. travnja 2018. pismo svećenicima i svim vjernicima na području Zagrebačke nadbiskupije, s pozivom na molitvu za Domovinu, a posebno za zaštitu naših obitelji.

U našoj crkvi molitva ZA DOMOVINU I OBITELJ upriličuje se u četvrtak, 12. travnja u 19.30 sati! 

Više...
 
VELIKI I SVETI TJEDAN U NAŠOJ CRKVI

VELIKI ČETVRTAK (29. ožujka): Spomen Kr. poslj. večere.

07.00  Jutarnja molitva iz časoslova
19.00  Misa Večere Gospodnje
22.00  "Getsemanska ura", pobožnost

VELIKI PETAK (30. ožujka): Spomen Kr. muke i smrti.

07.00  Jutarnja molitva iz časoslova
19.00  Obredi Velikog petka

VELIKA SUBOTA (31. ožujka): Dan tišine i bdijenja.

07.00  Jutarnja molitva iz časoslova
21.00  Obredi uskrsnog bdijenja

Poslije obreda - blagoslov uskrsnih jela!

USKRSNUĆE GOSPODINOVO (1. travnja):

Sv. mise: 7.30, 9, 10, 11.30 i 19 sati
Blagoslov uskrsnih jela: poslije svake svete mise!

RASPORED ISPOVIJEDANJA:

Vel. pon. – vel. srijeda 6.45 – 12; 16.30 – 19.30 sati
     Veliki četvrtak 7.30 – 12; 16.30 – 18.45 sati
     Veliki petak 7.30 – 12; 16.30 – 19.30 sati
     Velika subota 7.30 – 12 sati. Poslije podne se ne ispovijeda!

   Ne ostavljajmo sv. sakrament ispovijedi za zadnji čas!

 
Korizma - milosno vrijeme obraćenja i milosrđa

NEDJELJOM: put križa prije večernje mise, u 18.15 sati.

SRIJEDOM: korizmeni nagovor obiteljima u 19.30 sati.

ČETVRTKOM: euharistijsko klanjanje u 19.30 sati.

PETKOM: put križa u 18.15 sati, misno slavlje.

• 14. veljače (srijeda)   SRIJEDA PEPELNICA (sv. mise: 7, 8, 9 i 19 sati)
• 18. veljače (nedjelja) OBRED OBEĆANJA U FRANJEV. MLADEŽI (19 h)
• 25. veljače (nedjelja) SUSRET ZAJEDNICE VJERA I SVIJETLO (16 h)
• 1. – 4. ožujka 2018.    PROSLAVA ANTIĆEVA (19 sati)
• 3. ožujka (subota)     "GLASNICI VEL. KRALJA", DJEČJI SUSRET (11 h)
• 4. ožujka (nedjelja)    NEDJELJA SOLIDARNOSTI S CRKVOM U BIH
• 7. ožujka (srijeda)     SUSRET S RODITELJIMA PRVOPRIČESNIKA (19 h)
• 14. ožujka (srijeda)   SUSRET S RODITELJIMA KRIZMANIKA (19 h)
• 18. ožujka (nedjelja) SUSRET I AKCIJA ZAJEDNICE VJERA I SVJETLO
• 20. ožujka (utorak)   POČ. POBOŽNOSTI 13 UTORAKA SV. ANTI (19 h)
• 21. – 23. ožujka        POHODI BOLESNICIMA I USKRSNE ISPOVIJEDI
• 23. ožujka (petak)    USKRSNA ISPOVIJED ZA DJECU (19 sati)
• 24. ožujka (subota)  ŽUPNO HODOČAŠĆE U ŠIBENIK I ZATON
• 25. ožujka (nedjelja) CVIJETNICA – NEDJELJA MUKE GOSPODNJE

 
Škola animatora 2018

WhatsApp_Image_2018-03-07_at_09.15.06.jpeg

Od 23. do 25. veljače naših troje framaša sudjelovalo je na Područnoj školi animatora i Seminaru za voditelje formacije u Kloštar Ivaniću. Dok su Anđela Bliać i Kristijan Đurić učili kako animirati bratstvo i što kvalitetnije voditi različite susrete, Ana Kremenjaš je na Seminaru s ostalim voditeljima formacije izmjenjivala iskustva i pronalazila rješenja za probleme koji se u bratstvu javljaju.
Također smo posjetili i školske sestre Franjevke, kao i Bosonoge karmelićanke te s njima izmijenili iskustva življenja vjere u današnjem svijetu.
U svoja bratstva se vraćaju s novim iskustvima i znanjima koja će s radošću prenijeti braći i sestrama. 

Više...
 
Primanja u Frami MBL 2018

WhatsApp_Image_2018-03-06_at_01.11.05.jpeg

 

15. veljače, u sklopu molitvenog susreta, s radošću smo u bratstvo primili

Više...
 
53. obljetnica smrti Sluge Božjega o. Antića

Danas se spominjemo blažene smrti časnog sluge Božjega fra Ante Antića, koji je 4. ožujka 1965. god. predao dušu Gospodinu. I na ovu 53. obljetnicu njegove smrti uzdižemo molitve svemogućem Bogu da i danas u zajednici vjernika podiže redovnike i redovnice sveta i uzorna života. Kao članovi splitske franjevačke provincije, kojoj je pripadao i fra Ante, nadamo se da će ga jednoga dana Crkva proglasiti BLAŽENIM, za što molimo i oko čega nastojimo.

Svečano misno slavlje u crkvi Majke Božje Lurdske u 19 sati predvodi mons. Jure Bogdan, vojni biskup u RH

 
Obećanja u Frami Majke Božje Lurdske

"Evo me" - dvije su riječi iz kojih član Franjevačke mladeži iščitava mnogo više nego bi drugi naslutili. Dvanaestero mladih u nedjelju, 18. veljače u crkvi Majke Božje Lurdske tim je riječima pred Crkvom izrazilo spremnost na služenje, hrabrost za svjedočenje, želju za napredovanjem, gorljivost za ljubljenjem i čisto predanje Onome koji im je dao snagu za takav pothvat. "Silan i blagoslovljen, pun milosti i ovom svijetu "ludosti", pothvat je to iza kojega stoji vječna borba između jedne strane koja ti govori da nikada nećeš biti spreman i druge koja ti govori kako je upravo to ono što trebaš učiniti da priđeš korak bliže Gospodinu", ustvrdili su sudionici. Nije li i Mojsije odbacio strah i rekao iste riječi? Jonatan i David, Judita i prorok Izaija, Ananija i Petar... I što stoga nas priječi u tome da poput njih pođemo Njegovim putem? Što naš „Evo me!“ razlikuje od njihovih izgovorenih stotinama i tisućama godina prije? Apsolutno ništa; Gospodinova ljubav i dalje je beskrajna, a mi smo, kao i oni, pozvani prihvatiti tu ljubav cijelim svojim bićem i dati ju drugima - bezuvjetno.

Više...
 
Svečano proslavljena naša zaštitnica Majke Božja Lurdska

U 160. obljetnici lurdskih ukazanja svetkovina Majke Božje Lurdske (11. veljače) svečano je proslavljena u našem Svetištu. Središnje euharistijsko slavlje predvodio je zagrebački pomoćni biskup mons. Ivan Šaško u koncelebraciji s petnaestak svećenika, među kojima su bili i oni iz Maksimirsko-trnjanskoga dekanata, kao i iz zagrebačkih franjevačkih župa i samostana. Čestitajući župnoj i samostanskoj zajednici svetkovinu, biskup Šaško je podsjetio kako je slavlje u "zagrebačkomu Lurdu" šire od župe. "Ono ima nadbiskupijsko značenje i osobitu ljepotu koja prisno povezuje jučerašnji spomendan blaženoga Alojzija Stepinca i pouzdanje koje imamo u zagovor naše nebeske Majke. Ove godine još veću ljepotu svetkovini daje nedjelja, dan Gospodnji, u kojemu živimo povezanost Boga i čovjeka, naše prolaznosti zemljom i naše nebeske vječnosti. Na toj poveznici nalazi se dar Lurda, u kojemu prikazujemo svoje boli, bolesnike i sve koji se za njih brinu, svjedočeći blizinu Krista koji ne isključuje nijednoga čovjeka. 

Više...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Najave

Župni list "Majka"

list 164

Pastoralne aktivnosti

Plakat MBL 2015

Akcija Caritasa "5 za 1"

caritas

Dovršetak izgradnje crkve

 

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 134 

Broj posjetitelja

DanasDanas286
Ovaj mjesecOvaj mjesec25150
SveukupnoSveukupno1631002
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting