21. nedjelja kroz godinu

Jesus 079Kako bi držao svoje učenike što dalje od kvasca farizejskoga, odnosno doktrine farizeja i saduceja, Isus ih odvodi daleko od židovske religiozne institucije i to na daleki sjever zemlje. Tako napisa Matej u današnjem odlomku.

Više...
 
Petak, 22. kolovoza - Blažena Djevica Marija Kraljica

Osam dana, nakon blagdana Marijinog uznesenja na nebo, slavimo Mariju Kraljicu neba i zemlje. Sami naslov proizlazi iz pučke pobožnosti. Današnji spomen Blažene Djevice Marije Kraljice nije liturgijska fešta mnogo posjećena. I sami blagdan je novijeg datuma. Uveden je 1954. godine na kraju proslave Marijanske godine.

Više...
 
Uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo

YvOvWpkjahV63iANa blagdan Velike Gospe, slavimo Marijino uznesenje na nebo. Otajstvo današnje svetkovine je svečano proglašena vjerska istina da je BD Marija dušom i tijelom uznesena u nebesku slavu. To je "najmlađa" vjerska istina koju je crkveno Učiteljstvo proglasilo o Mariji. Proglasio ju je papa Pio XII. na blagdan Svih svetih 1. studenoga 1950. godine. Njome je Crkva htjela naglasiti da Isusova Majka nije ostala pod vlašću smrti nakon svoga zemaljskoga života, nego je odmah postala dionica Božje slave.

SVETE MISE PO NEDJELJNOM RASPOREDU! 7, 8, 9, 10, 11:30 i 19 sati.

Više...
 
Ponedjeljak, 11. kolovoza: sv. Klara Asiška

saint20clare

Crkva i franjevačka obitelj slavi blagdan sv. Klare Asiške, djevice i utemeljiteljice Drugoga franjevačkog reda - sestara klarisa.

 

Klara Offreduccio rodila se 16. srpnja 1194. godine u gradu Asizu u plemićkoj obitelji kao najstarija kći Favaronea i Hortulane, iz čijih je usta najprije primila vjersko znanje. Tijekom samog djetinjstva pokazivala je svoje uzorno ponašanje, talente, tričave je stvari smatrala bezvrijednima, pružala je ruku siromasima, a da njezina žrtva bude Bogu što milija vlastitom je tijelu uskraćivala biranu hranu. Potajno je ispod skupocjenih haljina nosila pokornički pojas.

Više...
 
Preobraženje Gospodinovo
Više...
 
Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

zastava hrDanas slavimo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Sveta misa za domovinu održati će se u 19 sati. Pomolimo se zajedno za našu Hrvatsku i za sve one koji su dali svoj život kako bismo mi danas mogli živjeti u slobodi.

 
Subota, 2. kolovoza: Blagdan Gospe od Anđela

PortiunculaNa blagdan Gospe od Anđela (2. kolovoza), spominjemo se časti koju je sv. Franjo Asiški iskazivao Presvetoj Bogorodici, koja mu se ukazala u slavi, okružena mnoštvom anđela, u Porziunculi (Asiz), 1208. godine, godine njegovog punog obraćenja. Sveti je Franjo molio Gospu da svi vjernici dođu u raj. Za narod je isprosio od pape Honorija III. oprost od vremenitih kazni naših grijeha. Blagdan Gospe od Anđela je dakle dan potpunog oprosta, tzv. Porcijunkulskog oprosta, kojeg se može dobiti u svim franjevačkim crkvama i svetištima.

Oprost vjernici mogu dobiti od 1. kolovoza u podne do 2. kolovoza u ponoći. 

Treba pohoditi franjevačku crkvu i ispovjediti se, sudjelovati u sv. misi i pričestiti se te izmoliti Vjerovanje, Oče naš i pomoliti se na nakanu Pape. 

SLAVLJE SV. MISA: 7, 8, 9 i 19 sati.  ISPOVIJEDA se na svim misama!

Više...
 
Radovi na "gornjoj crkvi"

P7290005

Bogu hvala, radovi na dovršenju gornje crkve su započeli. Poslije mukotrpnog projektnog i administrativnog dijela te dobivanja građevinske dozvole (24. lipnja 2014.) uslijedila je sanacija arm.-betonske ploče nad kriptom. Radovi su započeli sredinom srpnja. Nalivena je i sanirana ploča nad dijelom kripte (početkom kolovoza). Za to je vrijeme kripta bila zatvorena za bogoslužje. Svete su mise služene u kapeli Gospe Lurdske u samostanu (od 8. srpnja do 1. kolovoza). Temeljito je poslije radova očišćena kripta (odazvalo se za čišćenje 18 župljana). Na blagdan Gospe od anđela nastavljene su svete mise u kripti crkve. Štoviše, pred nama je devetnica Velikoj Gospi i to je zahtjevalo žurnost. 

Poslije  proslave Velike Gospe nastavljaju se radovi, prema projektnoj dokumentaciji. Sanirat će se svod crkve i provjeriti čelična struktura, a potom će radovi polako, u etapama, ići k svom dovršetku. Zato će trebati mnogo novčanih sredstava, Božjeg blagoslova, suradnje župljana i naravno vremena. Pozivamo sve da se molitvom i drugim angažmanom uključimo; Boga i Majku Božju zazivajmo da prate naš rad. Bez toga ne ide!

Molimo za glavnog nositelja cijelog projekta - Franjevačku provinciju Presvetog Otkupitelja (Split), kao i za naš samostan, župu i Nadbiskupiju. Molimo za povjerenika radova na crkvi, fra Ivana Maletića i za sve suradnike.

U nastavku donosimo način na koji možete donirati sredstva za dovršetak crkve!

Više...
 
Dovršetak izgradnje naše crkve

gospa crkvaNakon više od četrdeset godina otkako je nad kriptom napravljena „Gornja crkva“ Majke Božje Lurdske, dana 24. 6. 2014. konačno je dobivena Potvrda glavnog projekta za daljnu izgradnju naše crkve. Tako su se stvorili osnovni preduvjeti za njezino dovršenje.

U planu nam je tijekom ovoga ljeta započeti s njezinim dovršenjem. Prvi korak bio bi saniranje AB ploče nad kriptom kako bi se od jeseni pristupilo daljnjim radovima.

Pošto je najmanji broj vjernika tijekom ljeta u našoj crkvi, u planu nam je u tom periodu izvest radove na AB ploči, a dok se ti radovi budu odvijali slavlje svetih misa preselit će se u Kapelu Majke Božeje Lurdske u naš samostan. O početku radova i preseljenju slavljenja svetih misa, bit ćete naknadno obaviješteni.

U nastavku donosimo način na koji možete donirati sredstva za dovršetak naše župne crkve!

Više...
 
Isus grije srce naroda, a vjera nije skup propisa!

papa 1Zašto je mnoštvo slijedilo Isusa? Papa Franjo govori o narodu i Isusovom nauku. Isusa mnoštvo slijedi jer je zadivljeno njegovim naukom, njegove su riječi urodile divljenjem u srcima ljudi, divljenjem radi pronalaska nečeg velikog i dobrog (Matej 7,28). I drugi su govorili, no njihove riječi nisu dopirale do naroda (Matej 7,29). Papa ističe kako su u Isusovo vrijeme postojale četiri skupine 'govornika'. Prije svega: farizeji, koji su su „od bogoštovlja, od religije napravili lanac zapovijedi; od 10 zapovijedi stvorili su više od 300 te natovarili taj teret na pleća narodu. Tako su vjeru u živog Boga sveli na kazuistiku, u kojoj je bilo i najokrutnijih proturječja“.

Više...
 
25. lipnja: Dan Hrvatske državnosti

hr zastava u obliku srca

Na Dan Hrvatske državnosti (25. lipnja) Bogu ćemo prikazati svoje molitve i slaviti sv. misu za Domovinu, u 19 sati. Prisjetiti ćemo se svih dobročinstava koje nam je Bog darovao u slobodnoj i neovisnoj Domovini. Namjenimo svoje molitve za sve one koji su živote utkali u ostvarenje državnosti slobodne Hrvatske. Neka Bog blagoslovi našu voljenu Hrvatsku! 

 
Utorak, 24. lipnja: Sveti Ivan Krstitelj

24d0kkjRoditelji, otac Zaharija i majka Elizabeta, bijahu u poodmakloj dobi, bez djece, i kad su izgubili svaku nadu da će ih imati, Bog im najavljuje rođenje sina. Otac u to ne vjeruje pa ga Bog prekorava i privremeno mu oduzima dar govora. Iz tog razloga susjedi i prijatelji također su zbunjeni i pitaju se: što će biti ovo dijete? (Lk 1, 66).

Opaža se kao neka čudnovata slutnja da se radi o velikom događaju koji lagano sve prožima ostavljajući nam mogućnost da razmišljamo kako najveće vrijednosti, kao npr. život i ljubav, nisu plod naših nastojanja ni povijesnog razvitka, nego su čisti dar.

Više...
 
12. nedjelja kroz godinu

Jesus 079Evanđelje: Mt 10,26-33

U ono vrijeme: Reče Isus svojim apostolima: »Ne bojte se ljudi. Ta ništa nije skriveno što se neće otkriti ni tajno što se neće doznati. Što vam govorim u tami, recite na svjetlu; i što na uho čujete, propovijedajte na krovovima. Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, ali duše ne mogu ubiti. Bojte se više onoga koji može i dušu i tijelo pogubiti u paklu. Ne prodaju li se dva vrapca za novčić? Pa ipak ni jedan od njih ne pada na zemlju bez Oca vašega. A vama su i vlasi na glavi sve izbrojene. Ne bojte se dakle! Vrijedniji ste nego mnogo vrabaca. Tko god se, dakle, prizna mojim pred ljudima, priznat ću se i ja njegovim pred Ocem, koji je na nebesima. A tko se odreče mene pred ljudima, odreći ću se i ja njega pred svojim Ocem, koji je na nebesima.« Riječ Gospodnja.

Više...
 
Gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce

blagoReče Isus svojim učenicima: "Ne zgrćite sebi blago na zemlji, gdje ga moljac i rđa nagrizaju i gdje ga kradljivci potkapaju i kradu. Zgrćite sebi blago na nebu, gdje ga ni moljac ni rđa ne nagrizaju i gdje kradljivci ne potkapaju niti kradu. Doista, gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce."
"Oko je tijelu svjetiljka. Ako ti je, dakle, oko bistro sve će tijelo tvoje biti svijetlo. Ako ti je pak oko nevaljalo, sve će tijelo tvoje biti tamno. Ako je dakle svjetlost koja je u tebi – tamna, kolika će istom tama biti?" (Mt 6,19-21)

Više...
 
<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Najave

Župni list "Majka"

list 151

Pastoralne aktivnosti

Plakat MBL 2015

Akcija Caritasa "5 za 1"

caritas

Dovršetak izgradnje crkve

 

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 76 

Broj posjetitelja

DanasDanas579
Ovaj mjesecOvaj mjesec15133
SveukupnoSveukupno1210049
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting