Subota, 2. kolovoza: Blagdan Gospe od Anđela

PortiunculaNa blagdan Gospe od Anđela (2. kolovoza), spominjemo se časti koju je sv. Franjo Asiški iskazivao Presvetoj Bogorodici, koja mu se ukazala u slavi, okružena mnoštvom anđela, u Porziunculi (Asiz), 1208. godine, godine njegovog punog obraćenja. Sveti je Franjo molio Gospu da svi vjernici dođu u raj. Za narod je isprosio od pape Honorija III. oprost od vremenitih kazni naših grijeha. Blagdan Gospe od Anđela je dakle dan potpunog oprosta, tzv. Porcijunkulskog oprosta, kojeg se može dobiti u svim franjevačkim crkvama i svetištima.

Oprost vjernici mogu dobiti od 1. kolovoza u podne do 2. kolovoza u ponoći. 

Treba pohoditi franjevačku crkvu i ispovjediti se, sudjelovati u sv. misi i pričestiti se te izmoliti Vjerovanje, Oče naš i pomoliti se na nakanu Pape. 

SLAVLJE SV. MISA: 7, 8, 9 i 19 sati.  ISPOVIJEDA se na svim misama!

Više...
 
Radovi na "gornjoj crkvi"

P7290005

Bogu hvala, radovi na dovršenju gornje crkve su započeli. Poslije mukotrpnog projektnog i administrativnog dijela te dobivanja građevinske dozvole (24. lipnja 2014.) uslijedila je sanacija arm.-betonske ploče nad kriptom. Radovi su započeli sredinom srpnja. Nalivena je i sanirana ploča nad dijelom kripte (početkom kolovoza). Za to je vrijeme kripta bila zatvorena za bogoslužje. Svete su mise služene u kapeli Gospe Lurdske u samostanu (od 8. srpnja do 1. kolovoza). Temeljito je poslije radova očišćena kripta (odazvalo se za čišćenje 18 župljana). Na blagdan Gospe od anđela nastavljene su svete mise u kripti crkve. Štoviše, pred nama je devetnica Velikoj Gospi i to je zahtjevalo žurnost. 

Poslije  proslave Velike Gospe nastavljaju se radovi, prema projektnoj dokumentaciji. Sanirat će se svod crkve i provjeriti čelična struktura, a potom će radovi polako, u etapama, ići k svom dovršetku. Zato će trebati mnogo novčanih sredstava, Božjeg blagoslova, suradnje župljana i naravno vremena. Pozivamo sve da se molitvom i drugim angažmanom uključimo; Boga i Majku Božju zazivajmo da prate naš rad. Bez toga ne ide!

Molimo za glavnog nositelja cijelog projekta - Franjevačku provinciju Presvetog Otkupitelja (Split), kao i za naš samostan, župu i Nadbiskupiju. Molimo za povjerenika radova na crkvi, fra Ivana Maletića i za sve suradnike.

U nastavku donosimo način na koji možete donirati sredstva za dovršetak crkve!

Više...
 
Dovršetak izgradnje naše crkve

gospa crkvaNakon više od četrdeset godina otkako je nad kriptom napravljena „Gornja crkva“ Majke Božje Lurdske, dana 24. 6. 2014. konačno je dobivena Potvrda glavnog projekta za daljnu izgradnju naše crkve. Tako su se stvorili osnovni preduvjeti za njezino dovršenje.

U planu nam je tijekom ovoga ljeta započeti s njezinim dovršenjem. Prvi korak bio bi saniranje AB ploče nad kriptom kako bi se od jeseni pristupilo daljnjim radovima.

Pošto je najmanji broj vjernika tijekom ljeta u našoj crkvi, u planu nam je u tom periodu izvest radove na AB ploči, a dok se ti radovi budu odvijali slavlje svetih misa preselit će se u Kapelu Majke Božeje Lurdske u naš samostan. O početku radova i preseljenju slavljenja svetih misa, bit ćete naknadno obaviješteni.

U nastavku donosimo način na koji možete donirati sredstva za dovršetak naše župne crkve!

Više...
 
Isus grije srce naroda, a vjera nije skup propisa!

papa 1Zašto je mnoštvo slijedilo Isusa? Papa Franjo govori o narodu i Isusovom nauku. Isusa mnoštvo slijedi jer je zadivljeno njegovim naukom, njegove su riječi urodile divljenjem u srcima ljudi, divljenjem radi pronalaska nečeg velikog i dobrog (Matej 7,28). I drugi su govorili, no njihove riječi nisu dopirale do naroda (Matej 7,29). Papa ističe kako su u Isusovo vrijeme postojale četiri skupine 'govornika'. Prije svega: farizeji, koji su su „od bogoštovlja, od religije napravili lanac zapovijedi; od 10 zapovijedi stvorili su više od 300 te natovarili taj teret na pleća narodu. Tako su vjeru u živog Boga sveli na kazuistiku, u kojoj je bilo i najokrutnijih proturječja“.

Više...
 
25. lipnja: Dan Hrvatske državnosti

hr zastava u obliku srca

Na Dan Hrvatske državnosti (25. lipnja) Bogu ćemo prikazati svoje molitve i slaviti sv. misu za Domovinu, u 19 sati. Prisjetiti ćemo se svih dobročinstava koje nam je Bog darovao u slobodnoj i neovisnoj Domovini. Namjenimo svoje molitve za sve one koji su živote utkali u ostvarenje državnosti slobodne Hrvatske. Neka Bog blagoslovi našu voljenu Hrvatsku! 

 
Utorak, 24. lipnja: Sveti Ivan Krstitelj

24d0kkjRoditelji, otac Zaharija i majka Elizabeta, bijahu u poodmakloj dobi, bez djece, i kad su izgubili svaku nadu da će ih imati, Bog im najavljuje rođenje sina. Otac u to ne vjeruje pa ga Bog prekorava i privremeno mu oduzima dar govora. Iz tog razloga susjedi i prijatelji također su zbunjeni i pitaju se: što će biti ovo dijete? (Lk 1, 66).

Opaža se kao neka čudnovata slutnja da se radi o velikom događaju koji lagano sve prožima ostavljajući nam mogućnost da razmišljamo kako najveće vrijednosti, kao npr. život i ljubav, nisu plod naših nastojanja ni povijesnog razvitka, nego su čisti dar.

Više...
 
12. nedjelja kroz godinu

Jesus 079Evanđelje: Mt 10,26-33

U ono vrijeme: Reče Isus svojim apostolima: »Ne bojte se ljudi. Ta ništa nije skriveno što se neće otkriti ni tajno što se neće doznati. Što vam govorim u tami, recite na svjetlu; i što na uho čujete, propovijedajte na krovovima. Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, ali duše ne mogu ubiti. Bojte se više onoga koji može i dušu i tijelo pogubiti u paklu. Ne prodaju li se dva vrapca za novčić? Pa ipak ni jedan od njih ne pada na zemlju bez Oca vašega. A vama su i vlasi na glavi sve izbrojene. Ne bojte se dakle! Vrijedniji ste nego mnogo vrabaca. Tko god se, dakle, prizna mojim pred ljudima, priznat ću se i ja njegovim pred Ocem, koji je na nebesima. A tko se odreče mene pred ljudima, odreći ću se i ja njega pred svojim Ocem, koji je na nebesima.« Riječ Gospodnja.

Više...
 
Gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce

blagoReče Isus svojim učenicima: "Ne zgrćite sebi blago na zemlji, gdje ga moljac i rđa nagrizaju i gdje ga kradljivci potkapaju i kradu. Zgrćite sebi blago na nebu, gdje ga ni moljac ni rđa ne nagrizaju i gdje kradljivci ne potkapaju niti kradu. Doista, gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce."
"Oko je tijelu svjetiljka. Ako ti je, dakle, oko bistro sve će tijelo tvoje biti svijetlo. Ako ti je pak oko nevaljalo, sve će tijelo tvoje biti tamno. Ako je dakle svjetlost koja je u tebi – tamna, kolika će istom tama biti?" (Mt 6,19-21)

Više...
 
19. lipnja - Tijelovo

tijelovo procesijaTijelovo uči kako nas upravo nadvladavanje prilika u kojima bijeg djeluje kao razumna opcija čini slobodnima. Sloboda nije u bijegu od neugodne situacije nego u tome da prkosimo životom kada god nas smrt poželi zarobiti.

Uvijek mi se iznova, dnevno i po nekoliko puta, nameće izazov sabranosti. Taj izazov redovito prati i pitanje: kako biti potpuno prisutan u onom što sada radim, te ne podleći mnoštvu drugih misli i ne dati mašti daha?

Svete mise na Tijelovo: 7, 8, 9, 10, 11.30 i 19 sati.

Više...
 
Hodočašće naše župe na Trsat

Trsat 06 2014 03U subotu, 14. lipnja, župljani naše župe krenuli su na hodočašće Maksimirsko-trnjanskog dekanata Majci Božjoj Trsatskoj. Kao i uvijek, put smo započeli molitvom. Prohladno i maglovito vrijeme koje nas je pratilo kroz Gorski Kotar dolaskom na Trsat zamijenile su sunčeve zrake koje su se probijale kroz oblake. Svetoj misi prethodio je put križa, a svaka postaja popraćena je čitanjem misli Svetog Ivana Pavla II., koje je izrekao tijekom svojih pastoralnih pohoda Hrvatskoj. Uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je održano na otvorenom pred 1200 hodočasnika iz raznih dijelova Hrvatske, u koncelebraciji s dvadesetak svećenika.

U nastavku donosimo više fotografija.

Više...
 
Petak, 13.lipnja: Sveti Ante

sveti ante manja 20110110Ne smijemo se ljutiti na stare povjesničare što tako oskudno izvješćuju o obitelji i o prvom razdoblju Antunova života. Nisu nimalo krivi što nisu posjedovali naš mentalitet i naš oblik znatiželje. Kada su opisivali nekog sveca, oni se nisu zaustavljali na sporednim pojedinostima, kao što su točni datumi i nazivi mjesta gdje je boravio, kako mu se zvala rodbina, kako je fizički izgledao, itd. U svecu su gledali Božjeg izabranika, čovjeka vjere i izvanredne kreposti. Bio je prvorođenac iz plemićke, moćne i bogate obitelji. Roditelji su ga usmjerili na školovanje, možda su priželjkivali da postane predstavnik crkvene vlasti ili gradske uprave. Ali je dječak, koji je na krštenju dobio ime Fernando (Ferdinand), brzo počeo iznevjeravati njihove slavoljubne želje. Bog ga je privlačio sve više i on se dao privlačiti. Iskreno je volio molitvu.

Sv. mise: 7, 8, 9 i 19 sati.
Blagoslov djece i ljiljana te zahvala za proteklu školsku godinu – tijekom večernje mise u 19 sati.

Više...
 
Papa Franjo o daru Straha Božjega

cq5dam.web.800.800Strah Božji, posljednji je od sedam darova Duha Svetoga, kojemu je papa Franjo posvetio katehezu na audijenciji održanoj 11. lipnja. Na osunčanom Trgu svetoga Petra, pred desecima tisuća vjernika, Sveti je Otac objasnio da biti prožet Božjim strahom ne znači bojati Ga se, nego osjetiti se kao djeca u rukama oca koji nas osvaja svojom ljubavlju i vodi nas. To je, međutim, i upozorenje pred upornošću grijeha – rekao je Papa te se oštrim riječima osvrnuo na proizvođače oružja i izrabljivače ljudskih bića.

Više...
 
Srijeda, 10. lipnja: Sv. Barnaba Apostol

BarnabaO životu sv. Barnabe Apostola ne znamo mnogo. Ipak, u Novom zavjetu, posebno u Djelima apostolskim, o njemu se više puta govori. Tako čitamo: „Bijaše on [Barnaba, op.a.] dobar čovjek, pun Duha Svetoga i vjere.“ (Dj 11,24) Na drugome mjestu hvali se njegova darežljivost: „Tako je Josip, koga apostoli prozvaše Barnaba – što znači sin utjehe – levit, rodom s Cipra, posjedovao njivu koju prodade i novac donese te ga stavi pred noge apostolima.“ (Dj 4,36-37)

Više...
 
Blaženstva su osobna iskaznica kršćanina

white1Blaženstva su program, osobna iskaznica kršćanina. Razmišljajući o blaženstvima, o kojima govori Evanđelje u današnjoj liturgiji, Sveti je Otac kazao da ako netko upita: 'Kako se postaje dobar kršćanin?', tu nalazimo Isusov odgovor koji nas upućuje na stvari koje idu „protiv struje“ u odnosu na ono što se obično radi u svijetu. Blago siromašnima duhom. Bogatstvo ti ne jamči ništa – rekao je Papa. Štoviše, kada je srce bogato, toliko je zadovoljno sobom, da nema mjesta za Riječ Božju.

Više...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Najave

Župni list "Majka"

list 148

Pastoralne aktivnosti

Plakat MBL 2015

Akcija Caritasa "5 za 1"

caritas

Dovršetak izgradnje crkve

 

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 15 

Broj posjetitelja

DanasDanas81
Ovaj mjesecOvaj mjesec25921
SveukupnoSveukupno1086024
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting