"Glasnici Velikoga kralja" - dječji susret u župi

"Glasnici Velikoga Kralja" - dječji susret naše župe održan je u subotu 14. svibnja 2016. (održaje se svake druge subote u mjesecu). Na ovom su susretu naša djeca pokazala izrazitu kreativnost, zahvaljujući svojim voditeljima - Ivani Bošnjak, Ani Sutlović i ostaloj ekipi. Naime, oslikavali su majice na radionici Colorina MBL „Koje boje je tvoj TAU?“. Radionica je u ovom mjesecu održana pod pokroviteljstvom tvornice Galeb d.d. iz Omiša i Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu kojima ovim putem još jednom zahvaljujemo na donaciji majica i boja te pomoći u realizaciji radionice.

Naša djeca - glasnici - u iduću će subotu (21. svibnja) nastaviti svoje druženje na jednodnevnom hodočašću u Macelj i Trški vrh, gdje će im se pridružiti ministranti i članovi Dječjeg zbora naše župe. Bog sve blagoslovio!

 
Devetnicom Duhu Svetom ususret svetkovini Duhova - Pedesetnice

Bliži se svetkovina Duhova - Pedesetnica (nedjelja 15. svibnja). Za nju se pripremamo devetnicom u našoj crkvi, svaku večer od 6. do 14. svibnja. U vjerovanju ispovijedamo: “Vjerujem u Duha Svetoga, gospodina i životvorca koji izlazi od Oca i Sina, koji je govorio po prorocima…” Duh Božji djeluje u zajednici i zato mislimo na zajednicu kojoj pripadamo. Za razliku od sekte, Crkva ima objektivirano religiozno iskustvo, dogme, povijest, tradiciju, hijerarhiju. Vjera je osobna stvar, nikako privatna. Što je osobnija to je više dio zajedničke vjere, jer se u zajednici ostvaruje rast čovjekov. Bez tog crkvenog zajedništva vjera ne bi bila potpuna. “Nema privatnog Isusa, privatne religioznosti. To bi bio preuski okvir za sliku velikog Boga.” Crkva je “mistično tijelo Kristovo, a mi smo udovi toga tijela”. Osnivač je sam Isus Krist. Rođena je na blagdan Duha Svetoga. Sretan ti rođendan, Crkvo!

DEVETNICA DUHU SVETOM (6.-14. svibnja): u 18.30 sati.


DUHOVSKO BDIJENJE U NAŠOJ CRKVI:
u subotu, 14. svibnja u 21 sat. 

 

 
Proslavljen sakrament sv. krizme u župi

Sakrament sv. krizme u župi Majke Božje Lurdske svečano je proslavljen u subotu, 7. svibnja. Misno je slavlje predvodio i sakrament potvrde podijelio mons. Ivan Miklenić, delegat o. nadbiskupa. Sakramentu krizme pristupilo je 109 mladih. Neka Svemogući Bog svojim Duhom prožme srca i živote naših mladih, da uvijek ostanu vjerni Kristu i Crkvi. Zahvala vjeroučiteljima koji su ih pripremali, čestitka roditeljima i kumovima.

Fotografije krizme mogu se naručiti u "Foto Nana", Ilica 277, tel. 37 50 366.

 
Slavlje prve pričesti u našoj župi

U nedjelju, 24. travnja u našoj je župi proslavljena Prva sveta pričest za 144 djece iz četiri osnovne škole s područja župe. U svečanoj procesiji ušli su u crkvu u bijelim haljinama, simbolom čistoće njihovih duša. Ovaj veliki dan proslavli su zajedno sa župnikom i predvoditeljem slavlja fra Nikicom, župskom zajednicom te brižnim vjeroučiteljima fra Tinom i s. Željkom.

Više...
 
Naš Dječji zbor nastupio na "Zlatnoj harfi"

Nekoliko stotina djece nastupilo je u subotu 16. travnja na 32. zlatnoj harfi u župi Srca Marijina na Jordanovcu. Dječji zborovi iz zagrebačkih župa nastupili su s jednom zadanom i jednom autorskom pjesmom. Osobito su bili zapaženi članovi našeg Dječjeg zbora iz Gospe Lurdske. Naš Dječji zbor "Sunce", predvođen voditeljicom s. Željkom Čeko, u svim svojim nastupima plijeni pozornost svojom sposobnošću i nadarenošću. Pjevaju svake nedjelje na sv. misi u 9 sati.

Bog blagoslovio djecu našu!

 
Naši župljani hodočastili u Zadar i Nin

Stotinjak naših župljana i prijatelja hodočastili su u Zadar, u subotu 9. travnja, predvođeni o. župnikom fra Nikicom i bogoslovom fra Marijom. To bijaše u ovom svetom uskrsnom vremenu blagoslovljen dar za naše vjernike. Pohodili su svete grobove Božjih miljenika i pred njima se molili. Ponajprije, sv. Šimuna bogonosca, biblijskog pravednika koji je u svoje naručje primio dijete Isusa kad su ga roditelji prikazali u hramu. Pred Svečevim su grobom, u zadarskoj crkvi sv. Šime slavili svetu misu. Poslije smo pohodili zadarsku zaštitnicu, mučenicu sv. Stošiju te najstariji franjevački samostan u Jadranskoj obali, samostan sv. Franje Asiškoga, gdje smo razgledali crkvu, samostanski muzej i od gvardijana fra Stanka čuli bogatu prošlost franjevačke nazočnosti u Zadru i Dalmaciji. U poslijepodnevnim satima hodočašće smo nastavili razgledavanjem starohrvatskog gradića Nina, simbola naše naše državnosti i suverenosti. U crkvici sv. Križa molili smo za naš Narod i Domovinu. Hodočasnički je dan sretno i milosno završio povratkom u Zagreb u večernjim satima.

Više...
 
Sretan Uskrs

5

Slavimo Uskrs, svetkovinu za koju se, kao ni za jednu drugu, s pravom govori da je najveća, najvažnija i najuzvišenija – jer dogodilo se vrhunsko očitovanje Božje ljubavi prema čovjeku. Božji se Sin žrtvovao da nas spasi. Isus je umro i uskrsnuo. Kristova smrt i uskrsnuće otkriva potpunu pouzdanost Božje ljubavi. Činom te bezuvjetne ljubavi Bog je ljudima poručio da su za život stvoreni, za vječnost predodređeni, a ne za smrt i propast. I mi po Uskrsu živimo.

'Samo onaj tko priznaje svoje granice može otvoriti srce djelovanju Božjeg milosrđa'


U ime samostana i župe Majke Božje Lurdske, sretan i blagoslovljen Uskrs!

 
 
VELIKI I SVETI TJEDAN U NAŠOJ CRKVI

VELIKI ČETVRTAK (24. ožujka):

07.00  Jutarnja molitva iz časoslova
19.00  Misa Večere Gospodnje
22.00  "Getsemanska ura", pobožnost

VELIKI PETAK (25. ožujka):

07.00  Jutarnja molitva iz časoslova
19.00  Obredi Velikog petka

VELIKA SUBOTA (26. ožujka):

07.00  Jutarnja molitva iz časoslova
20.00  Obredi uskrsnog bdijenja

USKRSNUĆE GOSPODINOVO (27. ožujka):

Sv. mise: 7, 8, 9, 10, 11.30 i 19 sati
Blagoslov uskrsnih jela: poslije svake svete mise!

RASPORED ISPOVIJEDANJA:

Vel. pon. – vel. srijeda 6.45 – 12; 16.30 – 19.30 sati
Veliki četvrtak 7.30 – 12; 16.30 – 18.45 sati
Veliki petak 7.30 – 12; 16.30 – 19.30 sati
Velika subota 7.30 – 12; 16.30 – 18.30 sati

NA USKRS NEMA ISPOVIJEDANJA!

 
Naši župljani u Godini milosrđa hodočastili sv. Padre Piju iz Pietrelcine

Naše hodočašće sv. Padre Piju u Godini Milosrđa (10. - 13. ožujka 2016.) započeli smo iz kapelice Majke Božje Lurdske, molitvom i stavljanjem pod Gospinu zaštitu. Vodio nas je fra Nikica Ajdučić, a s nama su išli i s. Željka Čeko i bogoslovi fra Dražan Tadić i fra Marko Đerek. Nakon noćne vožnje, pod sigurnim rukama naših vozača Duška i Ivice, stigli smo u Loreto u ranim jutarnjim satima. Iako je Loreto još spavao, naše molitve, kao i impresije bile su snažne i žive. U svetom prostoru kućice u kojoj je sv. Obitelj provodila vrijeme, predali smo sebe i svoje obitelji pod zaštitu Majke Božje Loretske, sjedinjujući se tako s mnoštvom Hrvata koji u Loreto pobožno hodočaste od 13. stoljeća.
Naša sljedeća postaja bio je San Giovanni Rotondo u kojem se nalazi tijelo sv. Padre Pija iz Pietrelcine, koji je pedeset godina nosio Gospodnja znamenja, stigme.

Više...
 
Korizmeni hod naše župe u vjeri i pobožnosti

NEDJELJOM:   put križa prije večernje mise, tj. u 18.15 sati.

SRIJEDOM:      biblijska večer u 19.30 sati u vjeronaučnoj dvorani.

ČETVRTKOM:  pobožnost euharistijskog klanjanja poslije večernje mise.

PETKOM:         put križa u 18.15 sati, misno slavlje i korizmena propovijed.

 

KORIZMENI PETCI: "Milosrdni kao Isus"

Prigodom Godine milosrđa u našoj su crkvi korizmene propovijedi petkom u 19 sati: "Milosrdni kao Isus" (prispodobe milosrđa kod sv. Luke).

"Isusovo milosrđe prema grešnicima" (petak, 12. veljače).
"Milosrdni Samarijanac – primjer jednog stranca" (petak, 19. veljače).
"Milosrđe u potrazi za izgubljenim" (petak, 26. veljače).
"Milosrdni otac i izgubljeni sin" (petak, 11. ožujka).
"Budite milosrdni, kao što je Otac vaš milosrdan!" (petak, 18. ožujka).

 
"24 sata za Gospodina" - u našoj crkvi

 

Naša župa sudjeluje u molitvenoj inicijativi “24 sata za Gospodina“, koju je odredio Sveti Otac papa Franjo za cijelu Crkvu, u vikendu pred 4. korizmenu nedjelju.

Molitvena inicijativa odvija se u crkvi Majke Božje Lurdske prema slijedećem rasporedu:

 

Petak, 4. ožujka:
18.15 sati  pobožnost križnog puta u crkvi
19.00 sati  svečana sv. misa (predvodi mons. Ante Ivas, šibenski biskup)
20.00 – 24.00 sata  euharistijsko klanjanje u kapeli

Subota, 5. ožujka:
7.00 – 9.30  svete mise u crkvi
9.30 – 18.00  euhar. klanjanje u kapeli
18.30 – 20.00  molitveni program za bolesnike u crkvi

ISPOVIJEDANJE: cijelo vrijeme molitvene inicijative “24 sata za Gospodina“, i to u crkvi (tijekom svetih misa) i u spomen sobi o. Antića (tijekom klanjanja u kapeli).

 
Dobri otac fra Ante Antić: činio je sve da živi u zbilji vjere

Na današnji je dan, 4. ožujka 1965. godine u Zagrebu preminuo fra Ante Antić, skromni i jednostavni franjevac i jedan od najomiljenijih hrvatskih svećenika 20. stoljeća. Pokopan je na Mirogoju, a 1970. godine njegovi su posmrtni ostaci premješteni u kriptu crkve Gospe Lurdske u Zagrebu. Godine 1984. pokrenut je postupak za njegovo proglašenje blaženim i svetim. Evo što je o njemu napisao njegov subrat fra Bonaventura Duda:

Ime o. Ante Antića prvi puta je odjeknulo – medu Hrvatima u Bazilici Sv. Petra u Rimu 30. travnja 1979. godine. Bilo je to prigodom velikoga hrvatskog hodočašća Stolici sv. Petra u «Branimirovoj godini», tj. u povodu 1100. obljetnice pisma pape Ivana VIII. hr­vatskom knezu Branimiru. Zagrebački nadbiskup Franjo Kuharić u svečanoj je adresi predstavio papi Ivanu Pavlu II. značenje ove tisućustote ob­ljetnice kao i zavjetnu misao koja nas je tada dovela u Rim, k na­sljedniku sv. Petra. U toj je besjedi rekao: «Zahvaljujemo za proglašene i neproglašene svece i blaženike koji su bogatstvo naše duhovne baštine. I u ovome dvadesetom stoljeću imamo niz kandi­data oltara… U Zagrebu je na glasu svetosti umro 1965. godine franjevac Ante Antić. To će kardinal Kuharić ponoviti pred Svetim ocem i u zagrebačkoj katedrali, 10. rujna 1994. 

Više...
 
Vrijeme svete i milosne korizme

Na Čistu srijedu pepelnicu, 10. veljače, započela je korizma, četrdesetodnevna priprava za Uskrs. Od kraja 11. stoljeća vjernici se na taj dan posipaju pepelom od blagoslovljenih maslinovih ili palminih grančica. Taj pepeo označava ozbiljnost i pokoru čime je obilježeno cijelo korizmeno vrijeme, te nadu u uskrsnuće. Od 5. stoljeća u središtu priprave za Uskrs je post i nemrs. Post, koji je propisan za Pepelnicu i Veliki petak, znači da se katolici od 18. do 60. godine života (s izuzetkom bolesnika) taj dan smiju samo jednom do sita najesti, što ne isključuje i druge oblike odricanja (gledanje TV, izbjegavanje zabava i sl.). Nemrs, koji je propisan za sve petke u korizmi, znači odricanje od mesa, a obvezuje sve vjernike koji su navršili 14 godina. Za sve katolike Crkva u korizmenom vremenu propisuje “molitvu, post i dobra djela”.

Korizmenim petkom i nedjeljom: pobožnost križnog puta u našoj crkvi u 18.15 sati.

Više...
 
Svečano proslavljena svetkovina Majke Božje Lurdske

Naše svetište i župa Gospe Lurdske svečano je u četvrtak 11. veljače proslavila svetkovinu svoje nebeske zaštitnice. Središnje euharistijsko slavlje, u zajedništvu s petnaestak svećenika Maksimirsko-trnjanskog dekanata, predvodio je zagrebački pomoćni biskup mons. Ivan Šaško. Izražavajući radost što je i ove godine u prigodi svetkovine u toj župi, rekao je kako svetište u srcu našega Zagreba "nije smješteno uz rijeku Gavu, ali je na rijeci ljudskih života, gdje nam je potrebna Božja prisutnost i Marijin zagovor protiv raznih bujica, protiv bolesti i tjeskoba naše suvremenosti."
Nakon devet dana priprave, osluškivanja Božje riječi, preispitivanja i poticaja, slavlja sakramenata pomirenja i bolesničkoga pomazanja, večeras smo došli zahvaliti, pjevati, prinijeti svoje živote i živote bližnjih Božjemu milosrđu i Marijinoj nježnosti. To molimo osobito za sve bolesne i za njihove obitelji, kao i za one koji se za njih brinu: za liječnike, za medicinske sestre, za svo medicinsko osoblje, za njegovatelje i njegovateljice, za znanstvenike i u društvu odgovorne osobe koje ublažuju boli i očituju brižnost za njih, rekao je biskup Šaško.

Više...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Najave

Župni list "Majka"

list 164

Pastoralne aktivnosti

Plakat MBL 2015

Akcija Caritasa "5 za 1"

caritas

Dovršetak izgradnje crkve

 

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 154 

Broj posjetitelja

DanasDanas291
Ovaj mjesecOvaj mjesec25155
SveukupnoSveukupno1631007
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting